Buna göre, tutuksuz sanık Mesut Özcan'ın yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mehmet Ali Çelebi'nin dilekçesinde belirttiği tarihlerde okul dışına çıkışlarında yazılı izin gerekip gerekmediği, gerekiyorsa sanığa çıkış izni ile garnizon terk izni verilip verilmediğinin bildirilmesi için ilgili okul komutanlığına yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın avukatının dilekçesinde, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın, Özkan'ın Kanal D'deki programına gelerek açıkladığı Susurluk Raporu'nun kırmızı mühürlü olan aslını masada unuttuğunu, yanlışlıkla Özkan'a ait fotokopiyi alıp gittiğini, Özkan'ın kendisi için çok değerli olan ve gizliliği bulunmayan bu raporun aslının arşivinde kalması gerektiğini bildirdiğini kaydetti.

Bu durumun doğru olup olmadığının araştırılmasına karar veren mahkeme heyeti, bu konuda Başbakanlığa yeniden yazı yazılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, Özkan'ın yazılı savunmasında belirttiği iddianın ancak Mesut Yılmaz'da bulunan nüsha ile birebir karşılaştırma yapılarak anlaşılacağını ifade etti.

Tutuklu sanık Cengiz Köylü'nün avukatının dilekçesinde belirttiği, şüpheli Ahmet Zeki Üçok ile ilgili olarak Beşiktaş'taki Cumhuriyet Başsavcılığında devam ettiği bildirilen soruşturmanın akıbetine ilişkin müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, bu soruşturmanın sonucunun bildirilmesini istedi.

Tutuklu sanık İbrahim Şahin'in avukatlarının talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Şahin'in TCK'nın 32/1-2. maddeleri kapsamında mevcut olduğu belirtilen rahatsızlığının cezai ehliyetini etkileyip etkilemediği hususunun tespiti için sanığın 3 haftayı geçmeyen süreyle gözlem altına alınmasına, bu konuda İstanbul Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesine yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, alınacak bu raporun sonucuna göre sanığın İstanbul Adli Tıp Kurumu ilgili ihtisas dairesine sevk edilerek, TCK'nın 32/1-2. maddeleri kapsamında mevcut olduğu belirtilen rahatsızlığının cezai ehliyetini etkileyip etkilemediğinin, iddia edilen bu rahatsızlığın (demans) cezai ehliyetine etkisinin ne kadar olduğunun bildirilmesini kararlaştırdı.

Tutuklu sanık Mehmet Haberal'ın avukatlarının dosyaya sundukları, gazeteci-yazar Can Dündar ve Rıdvan Akar'ın CNN Türk televizyonunda ''Karaoğlan Belgeseli'' adıyla yayınlanan belgesel görüntülerinde kesintiler olduğunu ifade eden mahkeme heyeti, eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit ile ilgili video kaydının ilgili televizyon şirketinden orijinal, montaj ve kesinti yapılmamış ham halinin istenmesine karar verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, dava dosyasında sanık olan kişilerden elde edildiği belirtilen CD, DVD, hard disk ve diğer dijital araçlarla ilgili incelemenin ne şekilde yapıldığının, inceleme usulünün ne şekilde olduğunun sorulmasına hükmetti.

-SAVUNMAYA SINIRLAMA-

Mahkeme heyeti, davanın makul sürede bitirilmesi ve adil yargılama hakkının ihlal edilmemesi ilkesi dikkate alınarak, mahkemenin usul hükümleri doğrultusunda seri yargılamayla davayı sürdürdüğünü, ancak bir kısım sanıkların ''savunma'' adı altında savunma dışı beyanlarla uzun süre sorgu ve savunmalarına devam ettiklerini kaydederek, ''bu nedenle diğer sanıkların savunmasının gecikmesi ve yargılamanın sonraki aşamalarına geçilmemesi, yerleşik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları gereği makul süre konusunda tüm tarafların azami özeni göstermesi gerektiği gibi hususlar göz önünde bulundurularak, sanık müdafileri savunmaları ve çapraz sorgu işlemleri hariç olmak üzere TCK'nın 311, 312, 313 ve 314/1. maddeleri ve diğer maddelerden haklarında kamu davası açılan sanıklar bakımından savunma süresinin iki tam duruşma günü, TCK'nın 314/2 ve diğer maddelerinden haklarında kamu davası açılmış sanıklar bakımından ise savunma süresinin bir tam duruşma günü ile sınırlandırılmasına'' karar verdi.

Tuncay Özkan'ın, üye hakim Hüsnü Çalmuk'u reddine ilişkin talebinin ise geri çevrilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan'ın mağdur olarak yargılandığı trafik kazasıyla ilgili dosyanın araştırılarak ilgili mahkemeden incelenmek üzere celbini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, müştekiler Ali Balkız, Kazım Genç ve mağdurlar Minas Durmaz Güler ve Mesrob Mutafyan'a yönelik olduğu iddia edilen suikast planlarıyla ilgili olarak istihbari bilgi olup olmadığının sorulması, varsa bu konuya ilişkin tüm bilgi ve belgelerin gizlilik esasları dikkate alınarak gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığına müzekkere yazılarak, 2003 ve 2004 yıllarında komutanlık bünyesinde çıkarılan dergilerin tüm sayfalarının gönderilmesini kararlaştırdı.

Tutuklu 37 sanığın bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 31 Mayıs Pazartesi günü saat 09.00'a erteledi.

Bu arada, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 24 sanığın tahliye edilmesi yönünde oy kullandığı görüldü.

AA