Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanvekili Ekrem Ertuğrul, CMK 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine ilişkin verdikleri kararı oybirliğiyle aldıklarını, yasanın bunu gerektirdiğini ve kararın arkasında olduklarını ifade etti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmederek, bu süreyi dolduran bazı tutukluların tahliyesine karar vermişti. Tartışma yaratan kararı NTV'ye değerlendiren Daire Başkanvekili Ertuğrul, daireye binin üzerinde dosya geldiğini, bu dosyalar üzerinde tutukluluk sürelerini incelediklerini anımsattı.

CMK'nın tutukluluk sürelerini kısaltan 102'nci maddesini 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ertuğrul, "2010 yılı içinde gelen tutukluk süreleri 10 yılı aşan tutuklulara ait dosyalar tektik hakimlerimizce incelendi ve karara bağlandı. Yasa bunu gerektiriyor" dedi.
Bazı dosyalarla ilgili teblinağme çıkarıldığını ifade eden Ertuğrul, "Tahliye kararı verdiğimiz dosyalar bize yaklaşık 1-2 ay önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. Fakat çıkardığımız tebliğe yanıt gelmediği için kararımızı veremedik. Hizbullah davası sanıklarına da aynı süreç işledi. Hizbullah davası dosyası 85 klasörden oluşuyor. Tetkik hakimlerimiz incelemelerini sürdürüyor" dedi.

-"AFLA İLGİSİ YOK"-

Tahliyelerle birlikte ortaya çıkan "af" tartışmalarına da değinen Ertuğrul, şöyle devam etti:
"Afla hiç alakası olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Ağır cezalık suçlarda tutukluk süreleri bellidir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez. CMK 252'de de "bu süreyi 2 katı olarak uygulanır' denmiş. Buradan hareketle devletin güvenliğine yönelik suçlarda tutukluluk sürelerinin 10 yıl olacağını değerlendirdik. 10 yıl üzerinde ki tutukluları tahliye ettik. Bu saat itibariyle 29 sanığı tahliye ettik. Duruşmasız olan dosyaları da tebligatlar döndüğü zaman incelemesini yapacağız. Dairemiz karar verecek. Onama ya da bozma olacak. Onama olursa karar kesinleşmiştir."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)