9.5 yaşındayken "bilateral optik atrofi ve nistagmus" (göz felci) nedeniyle görme yetisini yüzde 80 kaybeden, buna rağmen Özel İzmir Amerikan Lisesi'nde başarılı bir öğrenci olan İzmirli Mahmut Yiğit Çakın (24), 2008'de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nü kazandı. Bir yıl hazırlık okuyan genç, görme engeline uygun koşulların sağlanması için okula başvurdu ancak olumlu sonuç alamadı.

Bunun üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde 2010 yılı mart ayında dava açtı. Çakın, davayı açtıktan sonra okuluna devam etti ancak ikinci dönem seçtiği dersler onaylanmadığı için derslere giremedi.

Ders notları dijital olmalı

Umudunu kaybeden Çakın, üniversite sınavına tekrar girerek Yaşar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü yarı burslu kazandı. Çakın, "Şeref Öğrencisi" seçilerek bu yıl tam burslu okumaya hak kazanırken, İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava 2010 yılının son aylarında sonuçlandı. Mahkeme, "Çakın'ın ders notlarının dijital ve sesli olarak önceden tarafına iletilmesi, teknik bilgisi yeterli bir öğretim elemanının sınavlarda görevlendirilmesi, sınavlarda ek süre verilmesi ve sınav sorularının engeline uygun şekilde hazırlanması için öğretim üyelerinin bilgilendirilmesi" taleplerinin karşılanmasının gerektiğini bildirdi. Ancak mahkeme Çakın'ın laboratuvar ve pratik ders uygulamalarının da engeline uygun düzenlenmesi talebini oy çokluğuyla reddetti. Mahkeme üyesi Hamit Görür, bu karara "engelli bireylere istediği branşta eğitim alma hakkının sağlanmasının sosyal devlet ilkesi ve çağdaş bir toplum olmanın gereği olduğunu" vurgulayarak karşı çıktı. Tazminat davası sürüyor

Çakın'ın avukatı Barış Kaşka kararın kendilerine "kısmi bir mutluluk" verdiğini, reddedilen taleplerini temyize götüreceklerini belirterek, "Kararın engelli hakları mücadelesinde önemli bir yeri olacağını düşünüyoruz. Ancak yeterli değil. Yiğit'in şevki kırıldı ama karar umarım diğer görme engelliler için yararlı olur" dedi. Kaşka, okul aleyhine açtıkları tazminat davasının da sürdüğünü belirtti.

Ayva: Türkiye için önemli karar

Boğaziçi Üniversitesi mezunu görme engelli AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, kararın Avrupa ülkeleri için bile emsal teşkil edeceğini söyledi. Öğrenciliği döneminde kendi şartlarının inisiyatif kullanan öğretim üyeleri sayesinde iyi olduğunu belirten Ayva, "Ancak üniversitelerde görme engelliler için standart bir uygulama yok. Böyle bir karara ilk kez rastlıyorum. Türkiye için önemli bir karar. Avrupa Konseyi Sosyal Çalışma Şartı Alt Komitesi Başkanı olarak bu tür uygulamaları Avrupa çapında hayata geçirmek için uğraşıyorum" dedi. (EgitimGazetesi)