Zaman Gazetesi'nin iki yargı muhabiri ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü'nün sanık olarak yer aldığı ve İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davanın 6. duruşmasında karar çıktı. Duruşmada yargı muhabiri Büşra Erdal ve avukatı Hasan Günaydın hazır bulundu. Davaya müdahil olan Hakim Yılmaz Alp'in avukatı Dursun Kırbaş ise mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi. Zaman Gazetesi Haber Müdürü Fatih Uğur, Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Abdulkadir Şeker ve Yargıda Reform Grubu'ndan Avukat Fikret Duran, Erdal'a destek amacıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, bir önceki celse Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nden beklenen dosyanın geldiğini ve özetlenerek tutanağa geçirildiğini belirtti. Esas hakkındaki mütalaası sorulan duruşma savcısı Celal Kara, daha önceki duruşmalarda beraat görüşü bildirdiği mütalaasını tekrar ettiğini söyledi. Savcı, beraat talebinde müşteki hakimlerin, hedef gösterildikleri iddia edilen Ergenekon terör örgütü adlı yapılanma hakkındaki soruşturma sırasında, bu yapılanmanın üyesi oldukları belirtilen kişiler hakkında lehte olan tahliye kararları verdiklerini hatırlatmıştı. Dolayısıyla müştekilerin bu yapılanmaya hedef gösterildiklerinin iddia edilemeyeceğini vurgulamıştı.

Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, Büşra Erdal'dan savunmasını sordu. Mahkemeye 2 sayfalık dilekçe sunan Erdal, "Gazetecilik görevimi yerine getirdim. Hiç kimseyi terör örgütüne hedef göstermedim." dedi. Duruşmaya katılan tüm sanıkların avukatı Hasan Günaydın da daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, suçun unsurlarının oluşmaması sebebiyle savcılık mütalaası doğrultusunda sanıkların beraatine karar verilmesini istedi. Dava esasına ilişkin ise katılan Yılmaz Alp tarafından aynı haber sebebiyle İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan tazminat davasının olduğunu hatırlatan Günaydın, mahkemenin söz konusu haberin kişilik haklarına saldırı olmadığına hükmederek tazminat talebini reddettiğini dile getirdi. Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, 'kişileri terör örgütüne hedef göstermek' suçundan haklarında kamu davası açılan sanıklar Hayri Beşer, Metin Arslan ve Hanım Büşra Erdal'ın, 'atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı' gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

ADALET YERİNİ BULDU, MUTLUYUZ

Mahkeme çıkışı açıklamalarda bulunan Büşra Erdal, "İddianamede yer alan hukuksuzlukların, haksız ithamların olduğunu en baştan beri anlattık. Sonuçta mahkeme de beraat kararı verdi. Adalet yerini buldu, mutluyuz." diye konuştu. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Abdulkadir Şeker ise kararı 'adaletin tecellisi' olarak değerlendirdi. Şeker, "Önümüzde tüm basın mensuplarını ilgilendiren yüzlerce dava var. Yapılacak değişikliklerle de bunların ortadan kalkması gerekiyor. Özellikle anayasa değişikliğiyle de çok fazla olan hataların ortadan kalkacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce hazırlanan iddianamede, Hayri Beşer'in sorumlu yazı işleri müdürü olduğu Zaman Gazetesi'nin 2 Nisan 2010 tarihli sayısında yayımlanan Hanım Büşra Erdal imzalı bir haber ile aynı gazetenin internet sayfasında 3 Nisan 2010'da yayımlanan Metin Arslan imzalı haberlerde, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görevli hakimlerin adının hedef olacak şekilde yer aldığı iddia edilmişti. İki muhabirin, 'terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetini açıklamak, yayımlamak ve bu yolla kişileri hedef göstermek' suçundan 1 yıl 6'şar aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.(Zaman)