İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde özel kalem memuru olarak çalışan Güzide T., 2011 yılı Eylül ayında kendisini döven işadamı eşi Giray T.’den şikayetçi olmak için gittiği karakolda, boşandığını öğrendi. Genç kadın, boşanma davasıyla ilgili bilgisi bulunmadığını belirtip, usulsüz tebligat yapan PTT görevlisi Yaşar Y. hakkında suç duyurusunda bulundu. Açılan davada tutuksuz yargılanan Yaşar Y., 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İşadamı Giray T., iddiaya göre tazminat ve nafaka ödememek için memur olan eşi Güzide T.’den habersiz, İzmir 1’inci Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açtı. PTT görevlisi Yaşar Y.’den tebligatları alan site görevlileri A.D. ve E.E. de Güzide T.’ye haber vermedi. Boşanma davası 2011 yılı Kasım ayında Güzide T.’nin hiç haberi olmadan sonuçlandı. Bilgisayar kayıtlarında boşanmış olduğunu öğrenen Güzide T., boşanmayla ilgili kendisine hiçbir tebligat gelmediğini belirtip, avukatı Namık Kemal Güney aracılığıyla işadamı eşi Giray T., tebligatı alan site güvenlik görevlileri A.D., E.E. ve PTT görevlisi Yaşar Y. hakkında suç duyurusunda bulundu.

HİLELİ TEBLİGAT

Savcılık, Giray T. ile tebligatı alan site güvenlik görevlileri A.D. ve E.E. hakkında, ’resmi belgede sahtecilik’ suçundan 3 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları için dava açerken, posta görevlisi Yaşar Y. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Avukat Namık Kemal Güney, Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonucu posta görevlisi Yaşar Y. hakkında da İzmir 21’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde ’görevi kötüye kullanmak’ suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmasını sağladı.

Bugün yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan Yaşar Y. ile Güzide T.’nin avukatı Namık Kemal Güney ve tanık olarak dinlenen, tebligatı alan site güvenlik görevlileri katıldı. Sanık Yaşar Y., üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Avukat Güney, suçun sabit olduğunu belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi. Yargılama sonunda sanık Yaşar Y., önce 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, ardından cezası 2 ay 15 güne indirilip, ertelendi. Avukat Güney, mahkemenin verdiği bu cezayla, müvekillinin ’hilleli tebligat’ aldığının kanıtlandığını söyledi.

İLK DAVA AÇILMAMIŞ SAYILDI

Giray T. ile tebligatı alan site güvenlik görevlileri A.D. ve E.E.’nin ’resmi belgede sahtecilik’ suçundan yargılandıkları İzmir 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava ise henüz sonuçlanmadı.

Güzide T.’nin, kendisine tebligat yapılmadığını belirtip, davanın yenilenmesi için ’iade-i muhakeme’ talebiyle açtığı İzmir 13’üncü Aile Mahkemesi’ndeki boşanma davası ise bir süre önce sonuçlandı. Mahkeme, Güzide T.’ye 150 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi, velayetini anneye bıraktığı çocuklarına aylık 200 lira nafaka bağladı. Hakim, ilk boşanma davasını da hiç açılmamış sayıp, davayı bitirdi.



Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)