TBMM’nin 24 Nisan 2010 günü yapılan genel kurulunda CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanlığı’nda yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle eski Bakan Hüseyin Çelik’in Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak’a 54 bin lira manevi tazminat ödediğini belirten konuşma yaptı. Bunun üzerine söz alan Hüseyin Çelik, Meclis kayıtlarına geçen konuşmasında, şöyle dedi: "İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Müdürünü sürekli göreve iade eden ve yürütmeyi durdurma kararları veren hakim, ilk defa burada söylüyorum, yargımızın rencide olmaması için bunu bu güne kadar da söylemedim, Milli Eğitim Müdürü tarafından öğretmevinin bütün imkanları kendisine peşkeş çekilmiş, düğünü orada ücret alınmadan yapılmış. Bakın bu müfettişler tarafından tespit edilmiş durumdur. Adalet Bakanlığı’na intikal ettirdik. Adalet Bakanlığı müfettişleri bu durumu tespit ettiler. İlgili idare mahkemesi hakimi, başka tarafa gönderildi." Milli Eğitim Müdürü Budak, bunun üzerine Ankara Asliye 20’nci Hukuk Mahkemesi’nde 14 Mayıs 2010 tarihinde Çelik hakkında, haraket, iftira ve kişilik haklarına saldırı nedeniyle 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı sonuçlandırırken açıkladığı gerekçeli kararında, şöyle denildi; "Kararı veren idare hakimine davacı tarafından öğretmevinin bütün imkanlarının peşkeş çekilmesi tabiriyle düğünün ücret alınmadan yapılmış olması, davacının kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Ayrıca, Adalet ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Erzurum Valiliğinden alınan yaılarda Erzurum İdare Mahkemesi eski hakimi hakkında Erzurum öğretmenevinde düğün yapılması nedeniyle her hangi bir inceleme ve soruşturmanın olmadığı gibi bu olaydan dolayı davacı Fevzi Budak hakkında da bir soruşturmanın yapılmadığı anlaşılmaktadır. Meclis kürsüsünden söylediği sözlerin davacının kişilik haklarına saldırı olduğu kabul edilmiştir. Ulusal bir görevin yerine getirilmesi, kamu yararı dışında yersiz, ereksiz özellikle kişisel kin ve garezin etkisiyle yapılmış, yasama ve meclis çalışmalarıyla uzaktan yakından ilişkisi olmayan ağır hakaretlerde zarar görenin manevi tazminat isteğinde bulunmasına engel yoktur. Bu nedenle Hüseyin Çelik’in meclis çalışmaları sırasında sarf ettiği sözden dolayı hukuken sorumlu olacağı sonucuna ulaşılmış ve tazminat sorumluluğuna hükmedilmiştir." Mahkeme heyeti, 24 Nisan 2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte 5 bin lira manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verdi. Kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde Hüseyin Çelik itiraz ederse dosya, Yargıtay’a gidecek.

Halen Erzurum Milli Eğitim Müdürü olan Budak, daha önceleri de Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik ile bakanlık üst düzey bürokratlarını yargı kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle yedi kez tazminat ödemeye mahkum ettirmişti.

Fevzi Budak, Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde 11 kez görevden alınmış, mahkeme kararı ile yine görevine iade edilmişti.




Kadir SABUNCUOĞLU/ERZURUM, (DHA)