T.C.
YARGITAY
8. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/19306
K. 2016/15747
T. 17.11.2016


* İCRA EMRİNDE "HEMEN ÖDENDİĞİ TAKDİRDE BORCUNUZ" İBARESİ İLE FARKLI BİR HESAPLAMA YAPILMASI ( "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" Başlığı İle Yeni Bir Hesaplama Yapılarak Takip Çıkışı Toplam Borca İcra Vekalet Ücreti Harç ve Resmi Masraflar Eklenerek Toplam Borç Hesabı Yapıldığı - Bu Hesaplamanın İcra İflas Kanunu'nda Yeri Bulunmadığı/Bu Durum İcra Emrinin ya da Takip Talebinin İptalini Gerektirmeyeceğinden Belirtilen Bölümün Çıkarılarak İcra Emrinin Düzeltileceği )

* İCRA EMRİNİN DÜZELTİLMESİ ( İcra Emrinde "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" Başlığı İle Yeni Bir Hesaplama Yapılarak Takip Çıkışı Toplam Borca İcra Vekalet Ücreti Harç ve Resmi Masraflar Eklenerek Toplam Borç Hesabı Yapıldığı - Bu Hesaplamanın İcra İflas Kanunu'nda Yeri Bulunmadığı/Bu Durum İcra Emrinin ya da Takip Talebinin İptalini Gerektirmeyeceğinden Belirtilen Bölümün Çıkarılarak İcra Emrinin Düzeltileceği )
2004/m. 16, 17

ÖZET : Borçlu vekili, taraflarına tebliğ edilen icra emrinde "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" ibaresi ile farklı bir hesaplama yapıldığını, ilama konu alacağın takibe konulması dışında yeni bir hesaplama yapılması ve bunun icra emrinde belirtilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek bu bölümün iptaline karar verilmesini istemiştir.

Şikayete konu icra emri incelendiğinde toplam alacak belirlendikten sonra, icra emrinin 3 numaralı bendinin sol alt kısmında "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" başlığı ile yeni bir hesaplama yapılarak takip çıkışı toplam borca icra vekalet ücreti, harç ve resmi masraflar eklenerek toplam borç hesabı yapılmıştır.

Yapılan bu hesaplamanın İcra İflas Kanunu'nda yeri yoktur. Ancak bu durum icra emrinin ya da takip talebinin iptalini gerektirmez.
İcra emrinde yer almaması gereken "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" başlıklı bölümün çıkarılarak icra emrinin bu şekilde düzeltilmesine karar verilmelidir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Borçlu vekili, taraflarına tebliğ edilen icra emrinde "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" ibaresi ile farklı bir hesaplama yapıldığını, ilama konu alacağın takibe konulması dışında yeni bir hesaplama yapılması ve bunun icra emrinde belirtilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek bu bölümün iptaline karar verilmesini istemiştir.

Alacaklı vekili; icra emrinde bulunan açıklamanın tebligat yapıldıktan sonra 1 hafta içerisinde ödeme yapılması halindeki borç miktarını gösterdiğini, hukuka aykırılık teşkil etmediğini savunmuştur.
Mahkeme'ce şikayetin reddine karar verilmiş, hüküm borçlu vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Şikayete konu icra emri incelendiğinde toplam 12.065,85 TL alacak belirlendikten sonra, icra emrinin 3 numaralı bendinin sol alt kısmında "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" başlığı ile yeni bir hesaplama yapılarak takip çıkışı toplam borca icra vekalet ücreti, harç ve resmi masraflar eklenerek 14.132,46 TL toplam borç hesabı yapılmıştır.

Yapılan bu hesaplamanın İcra İflas Kanunu'nda yeri yoktur. Ancak bu durum icra emrinin ya da takip talebinin iptalini gerektirmez.
O halde Mahkemece, icra emrinde yer almaması gereken "Hemen Ödendiği Takdirde Borcunuz" başlıklı bölümün çıkarılarak İİK 17.maddesi gereğince icra emrinin bu şekilde düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle şikayetin reddi doğru olmamıştır.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulüyle Mahkeme kararının yukarda açıklanan sebeple İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca İİK'nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 29,20 TL peşin harcın istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 17.11.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


kazancı.com.tr