T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/26030
K. 2018/228
T. 17.1.2018

* İCRA EMRİNİN İPTALİ ( Alacaklı Tarafından Borçluya İhtarname Gönderildiği Borçlu Tarafından Belirtilen Bu İhtarname İçeriğine Yasal 8 Günlük Süre İçerisinde İhtarname İle İtiraz Edildiği/İpoteğin Limit İpoteği Olması ve İhtarnameye Süresi İçinde İtiraz Edilmesinin Borçlulara İcra Emri Gönderilmesine Engel Teşkil Etmeyeceği Ancak Borçlular Hesap Özetine 8 Günlük Süre İçerisinde İtiraz Ettiklerine Göre Hesap Katında Bildirilen Alacak ve Faiz Miktarının Kesinleştiği )

* İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA İLAMLI TAKİP ( Şikayet - İpoteğin Limit İpoteği Olması ve İhtarnameye Süresi İçinde İtiraz Edilmesinin Borçlulara İcra Emri Gönderilmesine Engel Teşkil Etmeyeceği - Ancak Borçlular Hesap Özetine 8 Günlük Süre İçerisinde İtiraz Ettiklerine Göre Hesap Katında Bildirilen Alacak ve Faiz Miktarının Kesinleşeceği )

* İHTARNAMEYE SÜRESİ İÇİNDE İTİRAZ EDİLMESİNİN BORÇLULARA İCRA EMRİ GÖNDERİLMESİNE ENGEL TEŞKİL ETMEYECEĞİ ( Borçlular Hesap Özetine 8 Günlük Süre İçerisinde İtiraz Ettiklerine Göre Hesap Katında Bildirilen Alacak ve Faiz Miktarının Kesinleştiği - Mahkemece Borçlunun Borca İtirazında İspat Yükü Alacaklıda Olduğundan İİK. 68/B Md.sinde Yazılı Belgelerle Alacağın İspatlanmasının İstenmesi Gerektiğinde Bu Belgeler Üzerinde Bilirkişi İncelemesi Yaptırılarak Sonucuna Göre Karar Verilmesi Gereği )

2004/m.68/b,150/ı

ÖZET : Alacaklı tarafından borçluya ihtarname gönderildiği, borçlu tarafından belirtilen bu ihtarname içeriğine yasal 8 günlük süre içerisinde ihtarname ile itiraz edildiği anlaşılmaktadır. İhtarname borçluya tebliğ edildiğine göre ipoteğin limit ipoteği olması ve ihtarnameye süresi içinde itiraz edilmesi, borçlulara icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Ancak borçlular hesap özetine 8 günlük süre içerisinde itiraz ettiklerine göre, hesap katında bildirilen alacak ve faiz miktarı kesinleşmemiştir. Mahkemece borçlunun borca itirazında ispat yükü alacaklıda olduğundan, İİK 150/ı maddesinin göndermesi ile İİK 68/b maddesinde yazılı belgelerle alacağın, ispatlanmasının istenmesi, gerektiğinde bu belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise, bu yönde bir inceleme yapılmadığı görülmektedir. Mahkemece, İİK 150/ı. maddesindeki şartlar çerçevesinde borca itiraz ile ilgili işin esası incelenerek gerektiğinde, Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu alınması suretiyle sonuca gidilmesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Alacaklı banka tarafından borçlu aleyhine ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takip başlatıldığı, örnek 6 icra emrinin tebliği üzerine borçlunun şikayet yoluyla icra mahkemesine yaptığı başvuruda, borçluya ihtarname gönderilmiş ise de, borçlunun ihtarname içeriğine 8 günlük süre içerisinde itirazda bulunduğu, ihtarnamede belirtildiği gibi anaparanın bir kısmına, faiz oranına, faize, kredi sözleşmesine dair itirazları bulunduğu iddiasıyla icra emrinin iptalini talep ettiği, mahkemece, davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

İİK.'nun 150/ı maddesine göre; "hesap özetinin noter marifeti ile borçluya gönderildiğine dair noterden tasdikli bir örneği icra müdürlüğüne ibraz edildiği takdirde" borçluya icra emri tebliğ edilir. Bunun için ipotek akit tablosunun kayıtsız ve şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmesi şart değildir.

Bu itibarla aynı maddeye göre krediyi kullanan borçlunun noter marifetiyle 8 gün içinde hesap özetine itiraz ettiği ispat edildiği takdirde, krediyi kullandıran tarafın İİK.'nun 68/b maddesi çerçevesinde alacağını diğer belgelerle kanıtlaması zorunludur.

Somut olayda, alacaklı tarafından borçluya ... 3. Noterliği'nce düzenlenen 04.11.2014 tarih ve 35291 yevmiye numaralı ihtarnamenin gönderildiği, borçlu tarafından belirtilen bu ihtarname içeriğine yasal 8 günlük süre içerisinde ... 1. Noterliği'nin 18.11.2014 tarih ve 21653 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile itiraz edildiği anlaşılmaktadır. İhtarname borçluya tebliğ edildiğine göre ipoteğin limit ipoteği olması ve ihtarnameye süresi içinde itiraz edilmesi, borçlulara icra emri gönderilmesine engel teşkil etmez. Ancak borçlular hesap özetine 8 günlük süre içerisinde itiraz ettiklerine göre, hesap katında bildirilen alacak ve faiz miktarı kesinleşmemiştir. Mahkemece borçlunun borca itirazında ispat yükü alacaklıda olduğundan, İİK 150/ı maddesinin göndermesi ile İİK 68/b maddesinde yazılı belgelerle alacağın, ispatlanmasının istenmesi, gerektiğinde bu belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise, bu yönde bir inceleme yapılmadığı görülmektedir.

O halde mahkemece, İİK 150/ı. maddesindeki şartlar çerçevesinde borca itiraz ile ilgili işin esası incelenerek gerektiğinde, Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu alınması suretiyle sonuca gidilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile aksi yönde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

kazanci.com.tr