T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2016/7-2655
K. 2018/680
T. 4.4.2018

* İŞÇİLİK ALACAKLARININ TAHSİLİ İSTEMİ ( 5393 Sayılı Belediye Kanunu Uyarınca Miktarı Beşbin Türk Lirasını Geçen Belediye Uyuşmazlıklarında Belediye Meclisinin Bu Yönde Bir Kararı Olmaksızın Belediye Başkanının Temyizden Feragatinin Mümkün Olmadığı )

* BELEDİYE MECLİSİNİN GÖREV VE YETKİSİ ( 5393 S.K. Md. 18/1-H Uyarınca Vergi Resim ve Harçlar Dışında Kalan ve Miktarı Beşbin Türk Lirasından Fazla Davaya Konu Olan Belediye Uyuşmazlıklarını Sulh İle Tasfiyeye Kabul ve Feragate Karar Vermenin Belediye Meclisinin Görev ve Yetkisinde Olduğu )

* BELEDİYE BAŞKANININ GÖREV VE YETKİSİ ( İşçilik Alacaklarının Tahsili İstemi - 5393 S.K. Md. 38/1-c-h-p Uyarınca Belediyeyi Davacı veya Davalı Olarak da Yargı Yerlerinde Temsil Etmek veya Vekil Tayin Etmekle/Meclis ve Encümen Kararlarını Uygulamakla/Kanunlarla Belediyeye Verilen ve Belediye Meclisi veya Belediye Encümeni Kararını Gerektirmeyen Görevleri Yapmak ve Yetkilerini Kullanmakla Yetkilendirildiği )

* TEMYİZDEN FERAGAT ( Direnmeye Konu Uyuşmazlık Miktarı Beşbin Türk Lirasının Üzerinde Olduğu - 5393 Sayılı Belediye Kanunu Uyarınca Miktarı Beşbin Türk Lirasını Geçen Belediye Uyuşmazlıklarında Belediye Meclisinin Bu Yönde Bir Kararı Olmaksızın Belediye Başkanının Temyizden Feragat Edemeyeceği - Davalı Belediye Meclisinin Temyizden Feragate Dair Bir Kararının Bulunup Bulunmadığı Araştırılarak Varsa Onaylı Karar Örneğinin Alınması Gerektiği )

5393/m.18/1-c-h-p

ÖZET : Dava, işçilik alacaklarının tahsili istemine ilişkindir.

5393 Sayılı Belediye Kanunu uyarınca miktarı beşbin Türk Lirasını geçen belediye uyuşmazlıklarında belediye meclisinin bu yönde bir kararı olmaksızın belediye başkanının temyizden feragatinin mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.

Direnmeye konu uyuşmazlık miktarı beşbin Türk Lirasının üzerinde olduğu görülmekle mahkemece, davalı Belediye Meclisinin temyizden feragate dair bir kararının bulunup bulunmadığı araştırılarak varsa onaylı karar örneği ile ayrıca temyizden feragat dilekçesi ibraz eden belediye başkanının kimlik tespiti yapılarak kimlik tespitine dair belgenin de dosya arasına alınması gerekmektedir.

DAVA : Taraflar arasındaki "işçilik alacağı " davadan dolayı yapılan yargılama sonunda; İmamoğlu Asliye Hukuk (İş) Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 22.10.2014 gün ve 2014/100 E.- 2014/337 K. sayılı kararın temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 21.12.2015 gün ve 2015/104 E.- 2015/26067 K. sayılı kararıyla bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki belgeler okunduktan sonra gereği görüşüldü:

KARAR : Hukuk Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında işin esasının incelenmesinden önce mahkemece verilen direnme kararı davalı vekilince temyiz edilmiş ise de daha sonra davalı Belediye Başkanı olduğunu beyan eden G.A. tarafından verilen 14.03.2018 havale tarihli dilekçeyle davacılarla yapılan anlaşma gereği temyiz isteminden vazgeçildiği bildirilmiş olmakla, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18'inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile 38'inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi birlikte değerlendirildiğinde temyizden feragat için belediye meclis kararı gerekip gerekmediği, burada varılacak sonuca göre söz konusu belediye meclis kararı ile anılı dilekçeyi veren G.A.'ın kimlik tespitine dair belgenin eklenmesi için dosyanın geri çevrilmesine gerek olup olmadığı hususu ön sorun olarak tartışılmıştır.

5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18'inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile, vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı beşbin Türk Lirasından fazla davaya konu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate karar vermenin belediye meclisinin görev ve yetkisinde olduğu belirtilmiştir.

Belediye başkanının görev ve yetkileri aynı Kanun'un 38'inci maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendinde belediyeyi davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek; (h) bendinde meclis ve encümen kararlarını uygulamak; (p) bendinde ise kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkilerini kullanmak olarak sıralandığı görülmüştür.

5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun yukarda belirtilen maddeleri birlikte değerlendirildiğinde miktarı beşbin Türk Lirasını geçen belediye uyuşmazlıklarında belediye meclisinin bu yönde bir kararı olmaksızın belediye başkanının temyizden feragatinin mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.

Hâl böyle olunca, somut olayda direnmeye konu uyuşmazlık miktarı beşbin Türk Lirasının üzerinde olduğu görülmekle mahkemece, davalı Belediye Meclisinin temyizden feragate dair bir kararının bulunup bulunmadığı araştırılarak varsa onaylı karar örneği ile ayrıca temyizden feragat dilekçesi ibraz eden belediye başkanı G.A.'ın kimlik tespiti yapılarak kimlik tespitine dair belgenin de dosya arasına alınması gerekmektedir.

Açıklanan sebeplerle eksiklikler giderildikten sonra Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanlığına gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerle dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 04.04.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.

kazanci.com.tr