T.C.
YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/23075
K. 2016/20136
T. 28.11.2016


• İŞE İADE DAVASI ( Davacının Davalıya Ait İşyerinde 28 Yıl Çalıştığı/İş Sözleşmesinin İşletmesel Karar Sebebiyle Feshedildiği - Fesih Geçerli Nedene Dayanmadığından Davacının İşe İadesine Karar Verileceği/İşe Başlatmama Tazminatının Davacının Kıdemi ve Fesih Nedenine Göre 6 Aylık Ücreti Oranında Belirlenmesi Gerektiği )

• İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞLETMESEL KARAR SEBEBİYLE FESHİ ( İşe İade Davası/Davacının Davalıya Ait İşyerinde 28 Yıl Çalıştığı - Fesih Geçerli Nedene Dayanmadığından Davacının İşe İadesine Karar Verileceği/İşe Başlatmama Tazminatının Davacının Kıdemi ve Fesih Nedenine Göre 6 Aylık Ücreti Oranında Belirleneceği )

• İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATI ( Feshin Geçersizliğine Karar Verildiğinde İşçinin Başvurusu Üzerine İşveren Tarafından Bir Ay İçinde İşe Başlatılmaz İse İşçiye Ödenmek Üzere En Az 4 En Çok 8 Aylık Ücreti Tutarında Tazminatın Belirleneceği - İş Güvencesi Niteliğindeki Bu Tazminatın İşçinin Kıdemi Fesih Sebebi Gibi Olgular Dikkate Alınarak Belirleneceği )
4857/m.21
2821/m.31

ÖZET : Davacı, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. İş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir.

Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası sendikal sebeple yapılan fesihlerdir. Sendikal neden halide işe başlatmama tazminatının işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirlenemesi gerekir.
Davacı işçinin davalıya ait işyerinde 28 yıl çalıştığı, iş sözleşmesinin işletmesel karar sebebiyle feshedildiği, işverence gerçekleştirilen feshin geçerli nedene dayanmadığı anlaşıldığından feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi isabetlidir. Ancak davacı işçinin kıdemine ve fesih nedenine göre mahkemece işe başlatmama tazminatının davacının 4 aylık ücreti tutarında belirlenmesi doğru bulunmamıştır. Bu tazminatın davacının kıdemi ve fesih nedenine göre 6 aylık ücreti oranında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : 1- )Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalı vekilinin sunduğu dilekçede mahkeme kararının hangi sebeplerle bozulması gerektiğine dair neden bildirilmemiş olması, Dairemizce gerekçeli olarak temyiz edilen dosyalarda da incelemenin belirtilen nedenlere bağlı kalınarak yapılması ile yine mahkeme kararında Dairemizce kamu düzenini ilgilendiren ve re'sen bozma nedeni yapılmasını gerektirecek bir hata bulunmadığının anlaşılmasına göre davalı vekilinin bozma isteğinin reddine,

2- )Davacı vekili, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davacının iş sözleşmesinin feshinin organizasyon değişikliği üzerine geçerli sebeple yapılarak davacıya tüm haklarının ödendiğini, mevcut pozisyonuna eşdeğer bir pozisyonda kendisine iş teklifi yapılamadığından işten çıkarıldığını beyanla davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece feshin geçersizliğine davacı işçinin işe iadesine karar verilirken, işe başlatılmama tazminatı davacı işçinin 4 aylık ücreti tutarında belirlenmiştir.
4857 Sayılı İş Kanununun 21.maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. Dairemizin yerleşik uygulaması gereği, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 2821 Sayılı Sendikalar Kanununun 31.maddesindeki sendikal sebeple yapılan fesihlerdir. Bu maddede sendikal neden halide işe başlatmama tazminatının işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirleneceği açıklanmıştır.

Dosya içeriğine göre somut uyuşmazlıkta davacı işçinin davalıya ait işyerinde 28 yıl çalıştığı, iş sözleşmesinin işletmesel karar sebebiyle feshedildiği, işverence gerçekleştirilen feshin geçerli nedene dayanmadığı anlaşıldığından feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi isabetlidir. Ancak davacı işçinin kıdemine ve fesih nedenine göre mahkemece işe başlatmama tazminatının davacının 4 aylık ücreti tutarında belirlenmesi doğru bulunmamıştır. Bu tazminatın davacının kıdemi ve fesih nedenine göre 6 aylık ücreti oranında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.
4857 Sayılı İş Yasasının 20/3.maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1- )Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- )Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3- )Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 6 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4- )Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5- )Alınması gereken 29,20 TL harçtan; peşin alınan 27,70 TL harcın mahsup edilerek bakiye 1,50 TL harcın davalıdan tahsiliyle hazineye gelir kaydına,
6- )Davacının yapmış olduğu 103,70 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7- )Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8- )Peşin alınan temyiz harcının istemi halinde davacıya iadesine, davalıdan temyiz harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına, 28.11.2016 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.



kazancı.com.tr