T.C.
YARGITAY
22. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/31130
K. 2016/26794
T. 12.12.2016


• İŞE İADE DAVASI ( Davacının “İçimizden İŞİD Militanı Çıkmıştır Böyle Bir Karar Alınırsa 5-6 Tane Daha Militan Çıkar. 200 Milyon Euro'luk Yatırım İnşallah Boşa Gider.” Dediği/Feshe Konu Eylemin Eleştiri Boyutunu Aştığı Ancak Davalı Feshi İçin Haklı Neden Ağırlığına Varmadığı - İşverenden Artık Mevcut İş İlişkisinin Devamı Beklenemeyeceğinden Feshin Geçerli Sebebe Dayandığı/İşe İade İsteğinin Reddedilmesi Gerektiği )

• MEVCUT İŞ İLİŞKİSİNİN DEVAMININ BEKLENEMEMESİ ( Davacının “İçimizden İŞİD Militanı Çıkmıştır Böyle Bir Karar Alınırsa 5-6 Tane Daha Militan Çıkar. 200 Milyon Euro'luk Yatırım İnşallah Boşa Gider.” Dediği/Feshe Konu Eylemin Eleştiri Boyutunu Aştığı Ancak Davalı Feshi İçin Haklı Neden Ağırlığına Varmadığı - İşverenden Artık Mevcut İş İlişkisinin Devamı Beklenemeyeceğinden Feshin Geçerli Sebebe Dayandığı/İşe İade İsteğinin Reddedileceği )

• GEÇERLİ NEDENLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ ( Geçerli Fesih İçin Söz Konusu Olabilecek Sebeplerin İşçinin İş Görme Borcunu Kendisinden Kaynaklanan veya İşyerinden Kaynaklanan Sebeplerle Ciddi Bir Biçimde Olumsuz Etkileyen ve İş Görme Borcunu Gerektiği Şekilde Yerine Getirmesine Olanak Vermeyen Sebepler Olabileceği - İş İlişkisinin Sürdürülmesinin İşveren Açısından Önemli ve Makul Ölçüler İçinde Beklenemeyeceği Durumlarda Feshin Geçerli Sebeplere Dayandığının Kabul Edileceği )
4857/m.18, 25

ÖZET : Davacı işçi, iş sözleşmesinin işverence geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Geçerli fesih için söz konusu olabilecek sebepler, işçinin iş görme borcunu kendisinden kaynaklanan veya işyerinden kaynaklanan sebeplerle ciddi bir biçimde olumsuz etkileyen ve iş görme borcunu gerektiği şekilde yerine getirmesine olanak vermeyen sebepler olabilecektir. İş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığını kabul etmek gerekecektir.

Davalı işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan davacı hakkında “İçimizden İŞİD militanı çıkmıştır. Böyle bir karar alınırsa 5-6 tane daha militan çıkar. 200 milyon Euro'luk yatırım inşallah boşa gider.” demek suretiyle tüm personel huzurunda işverene karşı disiplin suçu işlediği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldığı, bu soruşturma sonucunda iş sözleşmesinin haklı nedene dayanılarak feshedildiği anlaşılmaktadır.

Davacının feshe konu eyleminin eleştiri boyutunu aştığı; ancak, davalı feshi için haklı neden ağırlığına varmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda işverenden artık mevcut iş ilişkisinin devamı beklenemez. Feshin geçerli sebebe dayandığı anlaşılmakla, işe iade isteğinin reddi gerekir.

DAVA : Davacı işçi, iş sözleşmesinin işverence geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı işveren iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; davalı feshine gerekçe yapılan sözlerin esasında “İçimizden İŞİD militanı çıkmıştır. Böyle bir karar alınırsa beş altı tane daha militan çıkar.” sözleri olduğu, kamuoyunun da bilgisinde olan olaya dair olarak davacı tarafından sarf edilen sözlerin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/II- ( b ) maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 Sayılı Kanun'un 18. vd. maddeleridir.
4857 Sayılı Kanun'un 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebeplerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebepler, aynı Kanun'un 25. maddesinde belirtilen sebepler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.

Bu sebeple, geçerli fesih için söz konusu olabilecek sebepler, işçinin iş görme borcunu kendisinden kaynaklanan veya işyerinden kaynaklanan sebeplerle ciddi bir biçimde olumsuz etkileyen ve iş görme borcunu gerektiği şekilde yerine getirmesine olanak vermeyen sebepler olabilecektir. Sonuçta, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığını kabul etmek gerekecektir.

Somut olayda, davalı işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan davacı hakkında “İçimizden İŞİD militanı çıkmıştır. Böyle bir karar alınırsa 5-6 tane daha militan çıkar. 200 milyon Euro'luk yatırım inşallah boşa gider.” demek suretiyle tüm personel huzurunda işverene karşı disiplin suçu işlediği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldığı, bu soruşturma sonucunda iş sözleşmesinin 4857 Sayılı Kanun'un 25/II- ( b ) maddesi gereğince haklı nedene dayanılarak feshedildiği anlaşılmaktadır.

Dosya içeriğine ve özellikle tanık anlatımlarına göre; davacının feshe konu eyleminin eleştiri boyutunu aştığı; ancak, davalı feshi için haklı neden ağırlığına varmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda işverenden artık mevcut iş ilişkisinin devamı beklenemez. Feshin geçerli sebebe dayandığı anlaşılmakla, işe iade isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
Belirtilen nedenlerle, 4857 Sayılı Kanun'un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1- )Mahkemenin yukarda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2- )Davanın REDDİNE,
3- )Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 29,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 1,50 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
4- )Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 300,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5- )Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6- )Peşin alınan temyiz harcının istemi halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak, 12.12.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


kazancı.com.tr