Olay, 1 Mayıs 2009 yılında Sakarya Caddesi Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen "1 Mayıs İşçi Bayramı'nda" meydana geldi.

İddiaya göre, 2009 yılında düzenlenen mitinge katılan BDP üyesi ve örgüt sempatizanı oldukları belirlenen 33 kişi, tören öncesinde İstiklal Marşı okunduğu sırada saygı duruşunda bulunmadı. Söz konusu 33 kişiden bazıları halay çekerek şarkı söyledi, bazıları ise oturmayı tercih etti. Polis, uyarılara aldırmayan söz konusu 33 kişi hakkında işlem yaptı, haklarında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Polis ve Cumhuriyet savcılığında suçlamaları kabul etmeyen şüpheliler hakkında Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "İstiklal Marşı'na Alenen Hakaret" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Tutuksuz yargılanan sanıklar, üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmeyerek, miting alanındaki ses düzeninin bozuk ve gürültünün fazla olması nedeniyle İstiklal Marşı'nın okunduğunu duymadıklarını, bu nedenle slogan atmaya devam ettiklerini ileri sürdü. Mahkeme başkanı dosyadaki eksikliklerin ve dosyada yapılan incelemenin tamamlandığını belirterek, 2 yıl süren davada kararını açıkladı.

Mahkeme, TCK'nin 300/2 maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle aralarında eski BDP İl Başkanı Hamza Abay'ın bulunduğu 33 tutuksuz sanığın "İstiklal Marşı'na Alenen Hakaret" suçundan 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme, söz konusu hapis cezasını para cezasına çevirerek her sanık için 3 bin 600 TL para cezası verdi.

Bu arada, 2010 yılında aynı yerde düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda yine BDP üyesi 44 kişi, İstiklal Marşı'nda halay çekmiş ve haklarında 'İstiklal Marşı'na Alanen Hakaret' suçundan dava açılmıştı. Söz konusu 44 sanık için dava halen sürüyor.



cihan