Kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilenen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Yasa'nın geçici 1. maddesi gereği ertelenecek suçlar ve bu kapsama girmeyen eylemler belirleniyor.
3. Yargı Paketi'ni uygulayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, baktığı davalarda sanıkların bazı eylemlerini, düşünce ve kanaat açıklaması yöntemi kabul edip, davayı düzenleme kapsamında yeniden değerlendirilmesi için yerel mahkemelerine iade ediyor. Daire, bazı dosyalarda ise hangi eylemlerin düşünce ve kanaat açıklama yöntemi olarak kabul edilemeyeceğini tespit ederek, dosyaları esastan inceliyor.

İzinsiz gösteriye katılarak hakkında terör örgütü propagandasından dava açılan bir sanığın, gösteri sırasında yüzünü poşuyla kapatmasını değerlendiren Daire, sanığın kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü kapatarak eyleme katılmasını, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul etmeyerek, bu eylemi, 3. Yargı Paketi kapsamında ertelenecek cezalar arasında saymadı.

Daire, “6352 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi kapsamında düşünce ve kanaat açıklaması yöntemi olarak kabul edilemeyecek olan 3713 sayılı Kanun'un 7/2-a maddesine uygun 'terör örgütünün propagandasına dönüştürülen gösteri yürüyüşünde, kimliğin gizlenmesi amacıyla yüzün kapatılması' eyleminden açılan davaya ilişkin dosyanın 3. Yargı Paketi'nin geçici 2/1. maddesi uyarınca hükmü veren mahkemeye gönderilmeyip incelenmesi gerektiğine” hükmetti.

Polise direnen de 3. paketten yararlanamayacak

Daire, baktığı bir başka davada, izinsiz gösteride polise direnen ve mukavemet edenlerin eyleminin de ifade özgürlüğü kapsamında sayılamayacağına karar verdi. Daire, 6352 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesi kapsamında düşünce ve kanaat açıklaması yöntemi olarak kabul edilemeyecek Türk Ceza Kanunu'nun 265/1. maddesine uygun “kamu görevlisine karşı görevi yaptırmamak için direnme” eylemlerinden açılan davalara ilişkin dosyayı da 6352 sayılı Kanun'un geçici 2/1. maddesi uyarınca hükmü veren mahkemeye gönderilmeyip incelenmesi gerektiğini kararlaştırdı.

Duvar yazıları da ifade özgürlüğü sayılmadı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir kamu binasına terör örgütü lehine yazı yazan sanığın eyleminin de düşünce ve kanaat açıklama kapsamında saymadı.
Daire bu eylemde, kamu binasına zarar vererek, mala zarar verme suçunu oluşturacak biçimde başka bir suç işlemek suretiyle düşünce ve kanaat açıklandığına hükmetti. Yöntemi bir suç oluşturacak şekilde, sahibi belli duvara propaganda yazısı yazılmasının da 3. yargı paketi kapsamında ertelenecek cezalardan