PERVİN METİN

İstanbul'daki bir kuyumculuk firmasında muhasebe müdürü olarak çalışan 38 yaşındaki N.K., iş yerinde mobbinge (işyerinde duygusal saldırı) uğradığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Patronunun "küçük beyinli" ve "aç köpek" gibi ifadeler kullandığını öne süren N.K., 6 bin lira tazminat alacak. Mahkemenin gerekçeli kararında da 'mobbing' ifadesi yer alıyor. Davayı takip eden avukatlar, İstanbul'da alınmış benzer bir karar olmadığını söylüyor. Firmaya 2004'te giren N.K., bir süre sonra patronu tarafından aşağılanmaya, hakaretlere maruz kalmaya başladı. "Züppe, küçük beyinli, aç köpek" gibi ifadeler kullanan şirket sahibi, muhasebe müdür olmasına rağmen N.K.'ye ayak işleri yaptırdı. Odasının yerini değiştirip, masasındaki telefonları kilitledi.

MOBBİNGE 1.5 YIL KATLANDI
Annesine bakmak zorunda olan lise mezunu N.K., mobbinge 1.5 yıl dayandı. Sonunda istifa eden genç kadın, İstanbul 1. İş Mahkemesi'ne başvurdu ve psikolojik tacize uğradığı gerekçesiyle tazminat davası açtı. İşverenin kendisine kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin parası ve manevi tazminat ödemesini istedi. Genç kadının patronuna karşı açtığı dava 5 yıl sonra, 27 Aralık 2010'da sonuçlandı. Gerekçeli kararda, hakim "mobbing" ifadesini kullandı ancak mevzuatta yer almadığı için genel hükümlere göre karar verdi. Kararda, işverenin, iş yerinde "Aç köpekler, Allah belanızı versin, b..k yiyin" şeklinde ağır hakaretlerde bulunduğu ve davalıya kötü davrandığı belirtildi. Bu nedenle işverenin 6 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmedildi. İşveren, dava tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte yaklaşık 9 bin lira ödeyecek.

İSTANBUL'DA İLK KARAR
Avukat Alev Sezen ve Murat Kutlu Sezen, "mobbing" ifadesinin İstanbul'da ilk kez bir kararda kullanıldığını, davanın emsal teşkil edeceğini belirtiyor. Müvekkilinin hiçbir neden yokken mobbinge maruz kaldığını belirten Alev Sezen, "Hayatımızın o kadar çok işine işledi ki, çoğu kişi mobbinge uğradığının farkında bile değil. Dikey ve yatay mobbing uygulanıyor ancak çalışanlar ekonomik sebepler nedeniyle buna katlanmak zorunda kalıyorlar. Hükmedilen tazminat Türkiye şartlarında iyi bir meblağ. Hakim, 5 sayfalık gerekçeli kararda, mobbing ifadelerimize yer verdi" diye konuşuyor. Yeni düzenlenen Borçlar Kanunu'nda psikolojik taciz ifadesinin yer aldığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Murat Kutlu Sezen şöyle devam ediyor: "Kiminin yıkılma eşiği yüksek, kiminin düşük olur. Kişinin ne kadar etkilendiği göz önünde bulundurularak tazminat miktarları belirlenmeli. Tazminat tutarı, şahıs ve kurumlara uygulanması halinde de farklı olmalı. Maruz kalan kişi, iş akdini, haklarını alarak feshedebilmeli."

Doktorların 'mobbing' kavgası Meclis'e taşındı

İNSANLAR KATLANMAK ZORUNDA KALIYOR
N.K. arkadaşımız Pervin Metin'e yaşadıklarını anlatırken yüzünü göstermekten kaçındı. N.K.'nın avukatları, Alev ve Murat Kutlu Sezen, insanların ekonomik nedenlerden dolayı mobbinge katlandığını söyledi.(Sabah)