Danıştay 1. Dairesi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın 2005-2006 yılları arasında 100’e yakın ihalede usulsüzlük yaptığı gerekçesi ile soruşturulmasına izin vermeyen İçişleri Bakanlığı kararını oybirliği ile kaldırdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen karar ile Topbaş’a yargı yolu açılmış oldu.

İhaleleri pazarlık usulü ile yapmakla suçlanıyor

Prof. Dr. Recep Seymen’in, 2005-2006 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yol ve kavşak inşaatı ihalelerini Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak pazarlık usulü ile yaptığına ilişkin şikâyetini değerlendiren İçişleri Bakanlığı, 2009 yılında verdiği kararda gerek görmediği için soruşturmaya izin vermemişti. İçişleri Bakanlığı’nın İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yargı yolunu kapayan bu kararına yapılan itirazını değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, dün 10 Mart 2010’da kararı açıkladı. Kararda İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak hakkında ön inceleme yapılarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun amaçlarına dikkat çekildi. Bu kanunun 5. maddesine göre ihalelerde açık usulün uygulanması gerektiği belirtildi. Kanunda ancak doğal afet, salgın hastalıklar, can-mal kaybı tehlikesi gibi ani ve öngörülemeyen durumlarda aciliyet nedeniyle pazarlık usulü ile ihale yapılabileceğine hükmedildiği anımsatıldı.

İstisnai yöntem genel uygulama oldu


Danıştay da kararında, İBB tarafından 2005-2006 arasında yaptırılan köprü, altgeçit, meydan, yol, kavşak düzenlemesi ve tünel inşaatlarında, kanunun açık hükmüne karşın istisnai bir yöntem olan pazarlık usulünün genel bir yöntem olarak kullanıldığını belirtti.

Pazarlık yönteminin kullanılmasını gerektiren ani ve beklenmeyen ya da idare tarafından öngörülemeyen olayların anılan dönemde ortaya çıkmadığına dikkat çekilen kararda, “İstanbul’un kuvvetli deprem tehdidi altında olması gerekçe gösterilerek altyapı bakımından yapılacak tüm ihalelerde pazarlık usulünün kullanılmasının yasanın ruhuna aykırı olduğu” vurgulandı.

Kararda, eksik rekabet şartlarında sürdürülen ihalelerde saydamlık, rekabet ve eşit muamele ilkelerinin de ihlal edildiği kaydedildi.

Cumhuriyet