T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/2748
K. 2017/6825
T. 5.6.2017


* KARARIN KANUNDA DÜZENLENEN SIRAYA UYULARAK YAZILMASI GEREKEN HUSUSLARI İÇERMEMESİ ( Karar Başlığında Başkan Üyeler ve Zabıt Katibinin Ad Soyadları ve Sicil Numaralarının Yer Almadığı Bu Suretle Yasada Öngörülen Sıralamaya Uyulmayarak Kanunun Açık Hükmüne Aykırı Davranıldığı Anlaşıldığından Hükmün Münhasıran Bu Sebeple Bozulacağı )

* KARAR BAŞLIĞINDA BAŞKAN ÜYELER ZABIT KATİBİNİN AD SOYAD VE SİCİL BİLGİLERİ BULUNMAMASI ( Kanunun Açık Hükmüne HMK. Md. 359/a'ya Aykırı Davranıldığı Anlaşıldığından Hükmün Münhasıran Bu Sebeple Bozulması Gereği )
6100/m.259/a,369/1

ÖZET :
İncelemeye konu kararın, karar başlığında başkan, üyeler ve zabıt katibinin ad, soyadları ve sicil numaralarının yer almadığı, bu suretle yasada öngörülen sıralamaya uyulmayarak kanunun açık hükmüne, aykırı davranıldığı anlaşıldığından, hükmün münhasıran bu sebeple bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilecek karar yasada belirlenen sıralamaya uyulmak kaydıyla aşağıdaki hususları içermelidir;

a-)Kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi ile başkan, üyeler ve zabıt kâtibinin ad ve soyadları, sicil numaraları.

b-)Tarafların ve davaya ilk derece mahkemesinde müdahil olarak katılanların kimlikleri ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri.

c-)Tarafların iddia ve savunmalarının özeti.

ç)İlk derece mahkemesi kararının özeti.

d-)İleri sürülen istinaf sebepleri.

e-)Taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan veya olmayan hususlarla bunlara dair delillerin tartışması, ret ve üstün tutma sebepleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebep.

f-)Hüküm sonucu ile varsa kanun yolu ve süresi.

g-)Kararın verildiği tarih, başkan ve üyeler ile zabıt kâtibinin imzaları.

ğ)Gerekçeli kararın yazıldığı tarihi.

(2)Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir (HMK m. 359)

İncelemeye konu kararın, karar başlığında başkan, üyeler ve zabıt katibinin ad, soyad ları ve sicil numaralarının yer almadığı, bu suretle yasada öngörülen sıralamaya uyulmayarak kanunun açık hükmüne, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 359/a maddesine aykırı davranıldığı anlaşıldığından, hükmün münhasıran bu sebeple bozulmasına karar vermek gerekmiştir (HMK m. 369/1).

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, oybirliğiyle karar verildi. 

kazancı.com.tr