Danıştay 10. Dairesi, geçici karekodlu ilaçların geri ödemesinin yapılmamasına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kararının yürütmesini, davalı idareden savunma alınıncaya kadar durdurdu.

Türk Eczacıları Birliği, geçici karekodlu eski tip ilaçlarla ilgili 31 Aralık 2010'dan itibaren eczanelerden provizyon yapılamayacağına ilişkin SGK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, söz konusu düzenlemenin yürütmesini, davalı SGK'dan savunma alınıncaya kadar yürütmesini durdurdu.

Dairenin kararında, davalı SGK'nın yaptığı bu yeni düzenlemenin nedenlerinin somut bilgi ve belgelerle ve yasal dayanağıyla birlikte açıklanması gerektiği vurgulanarak, SGK'dan bu yönde savunma alınmasına karar verildiği belirtildi.

Kurumdan savunma gelinceye kadar işlemin yürütmesini durduran Daire, savunma için kuruma 30 günlük süre verdi.

DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?
Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ocak 2011'den itibaren İlaç Takip Sistemi kapsamında karekodu olmayan ilaçlar için ödeme yapılmayacağını duyurmuştu. İlaç Takip Sistemi kapsamında temmuzda yürürlüğe konulan uygulamayla, eczanelerde satılan ilaçlara karekod zorunluluğu getirmiş, ancak piyasadaki mevcut tüm ilaçların yeniden ambalajlanmasını gerektiren sistem için Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ağustos'ta bir genelge yayınlayarak 1 Ocak 2011’e kadar geçiş süresi koymuştu. Uygulamaya göre, bu süre içinde piyasadaki karekodsuz ilaçlar G2D etiketleri ile geçici karekodlu hale getirilmişti.

Türk Eczacıları Birliği de bu konuyla ilgili olarak "Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun milyonlarca kutu ilacın bir anda geri ödeme kapsamından çıkarılmasını akıl ve izanla açıklamak mümkün görünmemektedir. Sistem mevcut hali ile kalırsa, hastalarımız, antibiyotikten kalp ilacına kadar bütün ilaçları bedelini ödeyerek almak zorunda kalacak" açıklamasını yapmıştı.





Habertürk