YARGITAY 18. Hukuk Dairesi
ESAS: 2014/21113 
KARAR: 2015/1666

Dava dilekçesinde, 25.12.2011 tarihli toplantının iptali ve davacının (karşı davalı) yönetici olduğunun tespiti, karşı davada davacının (karşı davalı) yönetici olduğunun tespiti istenmiştir. Mahkemece asıl davada kabul, karşı davada red kararı verilmiş, hüküm davalı karşı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y  K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Davacılar-karşı davada davalılar vekili dava dilekçesinde, davacıların Mayıs ayında yapılan genel kurulda seçilmiş, resmi yönetim kurulu başkanı ve üyeleri olduklarını, ancak bir kısım kat maliklerinin olağanüstü genel kurul kararı alarak ve kanunun öngördüğü hiç bir şarta uymadan yaptıkları olağanüstü genel kurulda yönetici seçimi yapmış olduklarını, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun toplantı çağrı usullerinin hiç birisi gerçekleşmediği gibi gündem dışına çıkılarak karar alındığını, bu nedenle 25.12.2011 tarihli olağanüstü genel kurulunun iptaline, mevcut ve yasal yönetim olan müvekkilerinin yöneticiliğinin tespitine karar verilmesini talep etmiş, karşı davada ise davacı-karşı davalı site yönetiminin 25.12.2011 tarihinde yapılan 2. toplantıda olağanüstü genel kurul kararı ile yönetici secildiklerini, davacı İ...'nın yöneticiliğinin 25.12.2011 tarihinde yapılan genel kurul ile ortadan kalktığını, davacı tarafın talebinin hukuka aykırı olduğunu, davacı-karşı davalının açmış olduğu site yöneticiliğinin tespiti davasının reddine, 25.12.2011 tarihli genel kurulda yönetici seçilen davacı-karşı davalının ve yönetim kurulu üyelerinin site yöneticiliğinin tespiti ile karşı davalarının kabulüne ve yargılama süresince Kat Mülkiyeti Yasası gereğince yönetim zafiyeti oluşmaması ve kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla M... isimli kat sakininin siteye yönetici olarak atanmasına karar verilmesini talep etmiş, mahkemece asıl davanın kabulüne, karşı davanın reddine karar verilmiştir.

Kat Mülkiyeti Yasas'ının 29. maddesinin 1. fıkrasında "kat malikleri kurulu yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır." 2. fıkrasında ise; "Önemli bir sebebin çıkması halinde yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahütlü mektupla toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.'' hükmü yer almaktadır.

Dosya içindeki tüm bilgi ve belgelerin incelenmesinden; anataşınmaza ait yönetim planın 21. maddesinde kat malikleri kurulu toplantısının her yıl Ocak ve Ekim aylarının ilk on günü içinde yapılacağı belirtildiğinden 25.12.2011 tarihinde yapılan toplantının olağanüstü kat malikleri kurulu toplantısı olduğu anlaşılmaktadır. Geri çevirme kararı ile dosya arasına alınan belgelerde davacılar İ..., H... ve T...'a 02.12.2011 tarihinde yönetim tarafından toplantı çağrı tebliğinin yapıldığı PTT evrakından anlışılmış olup, bu halde mahkemece taraflara ait tüm delilerler toplanarak işin esasına girilmek suretiyle davaya konu 25.12.2011 tarihli toplantıda alınan tüm kararlar ayrı ayrı değerlendirilerek yönetim planı ve yasaya uygun olup olmadıkları tespit edilip oluşacak sonuca göre asıl ve karşı dava yönünden karar verilmesi gerekirken yetersiz araştırma ve eksik inceleme ile ve diğer kat maliklerinin kendilerine toplantı gününün usulen tebliğ edilmemesi nedeni ile karar iptali istemedikleri de dikkate alınarak tüm kat maliklerine yapılmış usulüne uygun çağrı tebliği olmadığı gerekçesi ile asıl davanın kabulüne, karşı davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



kararara.com