Hakkari'nin Dağgöl mahallesinde 23 Kasım 2009'da izinsiz gösteri yaparak polise taş ve molotofkokteyli ile saldıran grubu yönlendirdiği gerekçesiyle gözaltına alınan ve üzerinde KCK'nın Hakkari yapılanmasıyla ilgili toplantı notları bulunan Fırat Ertunç hakkında, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Van'da devam eden davanın son duruşmasında, mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ertunç'un, "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, silahlı terör örgütü propagandası yapmak, görevliye direnmek" suçlamasıyla 7 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

"Ertunç'un terör örgütü PKK'nın şehirlerde itaatsizlik ve başkaldırı eylemleri yapmak üzere oluşturduğu gençlik yapılanmasına üye olduğu" belirtilen kararda, sanığın bu yapı içerisinde aktif faaliyette bulunduğu vurgulandı.

Kararda ayrıca, sanığın üzerinden çıkan el yazılı dokümanlara ve gizli tanık ifadelerine atıfta bulunularak, "KCK'nın kent meclisleri kapsamında Hakkari ilinde örgütsel faaliyet yürüten Ertunç'un, terör örgütünün propagandasını içerir şekilde yasa dışı slogan atan, güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteyli ile saldıran grubu yönlendirdiği, gizli tanık ifadelerinden ve üzerinde bulunan notlardan anlaşılmaktadır" denildi.

Duruşmaya katılmayan sanık avukatları da adliye önünde cüppeleriyle oturma eylemi başlattı.

Hakkari de operasyonlara tepkili

Hakkari'de ise dün Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla aralarında BDP İl Başkanı Orhan Koparan, Belediye Başkan Yardımcıları ve BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 35 kişinin gözaltına alınmasına yönelik tepkiler sürüyor.

12 kişi emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılırken, dün yaklaşık 10 bin kişi protesto eylemi yaptı.

Basın açıklamasının ardından Hakkari Emniyet Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapan kalabalık, daha sonra kente 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin Noktası'na yürüyerek burada oturma eyleminde bulundu. Kalabalık gece geç saatlerde Hakkari'ye döndü.

Tepkilerin sürdüğü Hakkari'de bugün de kepenkler açılmadı. Bir fırın ve nöbetçi eczane dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu kentte polis de geniş güvenlik önlemi aldı.

Bu arada BDP tarafından bugün de Van, Hakkari ve Yükseova ilçesinde basın açıklamaları yapılması bekleniyor.


Cnn Türk