T.C.
YARGITAY
8. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/5190
K. 2018/9913
T. 26.3.2018

* KESİNLEŞEN İCRA TAKİBİ SEBEBİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ İSTEMİ ( Davacı Alacaklının İcra Takibi İle Kira ve İşlemiş Faiz Alacağının Tahsilini Talep Ettiği - Davaya Dayanak Yapılan İcra Dosyasında İcra Müdürlüğünce Düzenlenen Örnek 13 Numaralı Ödeme Emrinde Borcun Ödenmesine Dair 30 Günlük Sürenin Yazılmadığının Anlaşıldığı - Yasaya Uygun Olarak Düzenlenmeyen Ödeme Emri Hukuki Sonuç Doğurmayacağından İstemin Reddine Karar Vermek Gerekirken Tahliye Kararı Verilmesinin İsabetsiz Olduğu )

* KİRACININ TEMERRÜDÜ ( Kiracı Kiralananın Tesliminden Sonra Muaccel Olan Kira Bedelini veya Yan Gideri Ödeme Borcunu İfa Etmezse Kiraya Veren Kiracıya Yazılı Olarak Bir Süre Verip Bu Sürede de İfa Etmeme Durumunda Sözleşmeyi Feshedeceğini Bildirebileceği - Kiracıya Verilecek Sürenin En Az On Gün Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında İse En Az Otuz Gün Olduğu )

* OTUZ GÜNLÜK ÖDEME SÜRESİ ( İİK'nın 269/1. Madde Göndermesiyle TBK'nın 315. Maddesinde Yer Alan Otuz Günlük Ödeme Süresinin Ödeme Emrinde Açıkça Yazılması Gerektiği - Yasaya Uygun Olarak Düzenlenmeyen Ödeme Emrinin Hukuki Sonuç Doğurmayacağı/Tahliye Kararı Verilemeyeceği )

6098/m.315

2004/m.269/1

ÖZET : Dava, kesinleşen icra takibi sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir.

Davacı alacaklı başlattığı icra takibi ile kira ve işlemiş faiz alacağının tahsilini talep etmiş ise de davaya dayanak yapılan icra dosyasında, icra müdürlüğünce düzenlenen örnek 13 numaralı ödeme emrinde borcun ödenmesine dair 30 günlük sürenin yazılmadığı görülmüştür.

İİK'nun 269/1. madde göndermesiyle olayımızda uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesinde yer alan otuz günlük ödeme süresinin ödeme emrinde açıkça yazılması zorunlu olup, yasaya uygun olarak düzenlenmeyen ödeme emri hukuki sonuç doğurmaz. Hukuki sonuç doğurmayan ödeme emrine bağlı olarak tahliye kararı verilemeyeceğinden, istemin reddine karar vermek gerekirken, tahliye kararı verilmesi isabetsizdir.

DAVA : Taraflar arasında görülen ve yukarda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

KARAR : Dava, kesinleşen icra takibi sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı alacaklı, 18/01/2016 tarihinde başlattığı icra takibi ile 22.969,32 kira ve işlemiş faiz alacağının tahsilini talep etmiş ise de davaya dayanak yapılan icra dosyasında, icra müdürlüğünce düzenlenen örnek 13 numaralı ödeme emrinde borcun ödenmesine dair 30 günlük sürenin yazılmadığı görülmüştür. İİK'nun 269/1. madde göndermesiyle olayımızda uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesinde yer alan otuz günlük ödeme süresinin ödeme emrinde açıkça yazılması zorunlu olup, yasaya uygun olarak düzenlenmeyen ödeme emri hukuki sonuç doğurmaz. Hukuki sonuç doğurmayan ödeme emrine bağlı olarak tahliye kararı verilemeyeceğinden, istemin reddine karar vermek gerekirken, tahliye kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle, davalı borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün İİK'nun 366. ve 6100 Sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 Sayılı HUMK'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA; taraflarca İİK'nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 26.03.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

kazanci.com.tr