Yargıtay, kırmızı ışıkta geçerek genç bir kadını yaralayan sürücüye 'ağır fatura' kesti.

Kırmızı ışık ihlalini 'bilinçli taksir' kapsamında değerlendiren Yargıtay, yüzünde kalıcı iz oluşan 21 yaşındaki kadının, yara izleri giderilene, ya da azaltılana kadar yaptıracağı estetik operasyon masraflarının tam kusurlu sürücüden alınmasına karar verdi.

YEREL MAHKEME REDDETTİ
Akşam gazetesinde yer alan habere göre; Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin benzer davalara emsal teşkil edecek kararına konu olay 2008 yılında İzmir'de yaşandı.

Kırmızı ışık yanmasına rağmen durmayan ve aşırı süratle yoluna devam eden N.F. adlı sürücü, geçiş hakkını kullanan F.Ö. adlı genç kadının kullandığı otomobile çarptı. Kaza sonucunda yüzünden ağır yaralanan genç kadın yaklaşık üç ay süren tedavi ve iki kez gerçekleştirilen estetik ameliyata rağmen yüzündeki yara izleri giderilemedi.

Mahkemeye başvuran kadın, maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açtı. İki estetik operasyona rağmen yüzündeki yara izinin giderilemediğini kaydeden F.Ö., yapılacak üçüncü estetik ameliyat giderinin de tazminat miktarına eklenmesini talep etti.

Davayı inceleyen İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi, manevi tazminat talebinin bir bölümü ile kaza neticesinde oluşan hasarın ve davacı kadının hastane ve iki kez yapılan estetik ameliyet giderlerinin karşılanmasına karar verdi. Üçüncü estetik ameliyat talebini ise 'yüzde oluşan yara izini kapatacak ameliyat olmadığı' yönündeki bilirkişi raporuna dayanarak reddetti.

YARA İZİ YOK EDİLENE KADAR
Karara itiraz eden genç kadın avukatı aracılığıyla Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Dairesi ise 21 yaşındaki davacı kadının itirazını haklı bularak, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kararda 'Yara izleri tamamen yok edilemese dahi, yapılacak yeni estetik ameliyatın olumlu katkısı gözetilerek ameliyat giderlerinden, tam kusurlu sürücü sorumlu tutulmalıdır' denildi.