AKP Milletvekili Vahit Kiler ve Torunlar Gıda’nın özelleştirme kapsamında satın aldığı Türk Şeker’e bağlı Baha Esat Tekand Kütahya Şeker Fabrikası’nın lojman arsaları için mahkemeden “kötü haber” geldi. Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi, şehrin en değerli bölgesinde bulunan lojman arsasını Kiler ve Torunlar Grubu’na devreden Tapu Müdürü hakkında “soruşturma açılamaz” kararını kaldırdı. 2.5 yıldır olayı takip eden MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, şimdi arsayı geri alabilmek için dava açıyor.

Türkşeker’e bağlı Baha Esat Tekand Kütahya Şeker Fabrikası 2004 yılında özelleştirildi. Özelleştirme İdaresi’ne ait yüzde 56’lık hissenin özelleştirilme ihalesini 23 milyon 800 bin dolar bedelle Torunlar Gıda A.Ş. kazandı. Özelleştirme için Torunlar Gıda tarafından kurulan Kütahya Şeker A.Ş. adlı şirket, AKP Milletvekili Vahit Kiler’in Atlas Alışveriş Hizmetleri A.Ş. de ortak oldu.

Devrin yapılmasından sonra ise teknik bir sorun yaşandı. Kütahya Şeker A.Ş. adını alan Torunlar ve Kiler ortaklığı özelleştirmenin hemen ardından tapuya müracaat ederek şehrin oldukça kıymetli bir yerinde olan ve fabrikanın lojmanlarının bulunduğu, Türk Şeker A.Ş. adına tescilli araziyi istediler. Bunun üzerine dönemin Tapu Müdürü Adil Altuğ, tapu defterinde lojmanların sahibi görünen Türk Şeker A.Ş.’nin ismini çizerek “Kütahya Şeker A.Ş.” yaptı. Yasalara göre mahkeme kararı veya Özelleştirme İdaresi’nin kararıyla yapılması gereken bu işlemle arazi Kütahya Şeker A.Ş.’ye geçti.

Bu olaydan bir süre sonra Adil Altuğ emekli olurken hatanın fark edilmesi muhalefeti harekete geçirdi.

MHP milletvekili Prof. Dr. Adil Işık, konuyla ilgili önce bir soru önergesi verdi, ardından da suç duyurusunda bulundu, ancak bu girişimden sonuç alamadı. Bunun üzerine Işık, Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu ve Tavşanlı Ağır Ceza Mahkemesi’ne resmi evrakta sahtecilik suçuyla tapu müdürü hakkında dava açtı.

2.5 yıl süren mücadelenin ardından Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi, daha önce alınan “soruşturulamaz” kararını bozdu. MHP Kütahya Milletvekili Işık kararından ardından halen Torunlar ve Kiler’e ait görünen fabrikanın geri alınması için dava açacağını söyledi. Işık, “Yanlış bir işlem yapıldığı ortada. Daha önce Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye yani devlete ait olan bu arazinin geri alınması için dava açıyoruz. Kim hangi ihmalde bulunduysa yargı sürecini başlatıp devam ettireceğiz. Ucu kime dokursa dokunsun bu davayı açacağız” diye konuştu.

SATILMADAN ÖNCEKİ YIL 11 MİLYON KÂR ETMİŞ

MHP milletvekili Alim Işık, Kütahya Şeker Fabrikası’nın satış öncesinde kâr zarar durumunu, dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a sordu. Unakıtan, 2003 yılı son hesap döneminde net kârının 10 milyon 989 bin 279 TL olduğunu belirtti. Yüzde 56’lık hissenin minimum değerinin 23 milyon 818 bin dolar olduğunu belirten Işık, 9 Ağustos 2004’teki açık artırmada 23 milyon 820 bin dolar karşılığı Torunlar Gıda’ya satıldığına dikkat çekti.


Vatan