Anamur Asliye Hukuk Mahkemesi, bankanın kullandığı kredi için tüketiciden istihbarat masrafı talep edemeyeceğine karar verdi. Mahkeme, tüketiciden talep edilen bin 39 lirayı alan bankayı haksız buldu ve işlemin iptaline karar verdi. Kararda, işlemin Tüketiciyi Koruma Yasası'na aykırı olduğuna vurgu yapıldı.
 
GİZLİ EKSTRALARA TOKAT GİBİ KARAR
 
Yeni Tüketici Yasa taslağı ile bankaların ücret ve komisyon gelirlerine çeki düzen verilmesi konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yetki veriliyor. Bankaların 65 kaleme çıkardığı komisyon ücretleri konusunda, hem mahkemelerden hem de tüketici hakem heyetlerinden her gün yeni bir karar çıkıyor. BDDK da, "gizli ekstralar" adı verilen bankaların aldığı ücret ve komisyonlar konusunda verilen yargı kararlarını dikkate alacak.
 
BANKAYI HAKSIZ BULDU
 
Kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı, ipotek kaldırma ücreti, istihbarat adı altında aldığı paraları geri ödemeyen bankalara yerel mahkemelerden tokat gibi bir karar daha çıktı. Anamur Asliye Hukuk Mahkemesi, bankanın istihbarat masrafı adı altında tüketiciden ücret talep edilemeyeceğine karar verdi. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, kullandığı krediden istihbarat masrafı adı altında bin 39 lira, kredi kartından da 25 lira alınan tüketicinin başvurusunu haklı buldu. Bankanın bu parayı tüketiciye iade etmesine karar verdi. Banka ise buna itiraz etti. Anamur Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi kullanan tüketiciden istihbarat masrafı adı altında para talep eden bankayı haksız buldu. Krediden alınan istihbarat masrafının iadesine karar verdi.
 
BİR KARAR DA RİZE'DEN
 
Konut kredisi kullanırken dosya masrafı veren tüketiciye de bir iyi haber Rize'den geldi. Üç yıl önce kullandığı konut kredisinden alınan dosya masrafının iadesi için, tüketici sorunları hakem heyetine başvuran memurun da yüzü gülde. Hakem heyeti, tüketiciden alınan 500 liralık dosya masrafının iadesine karar verdi. Kararda, "Bu uyuşmazlıklarda tarafların vereceği kararlar tarafları bağlar" denildi.
 
BDDK DA KOLLARI SIVADI
 
Ücret ve komisyonlar konusunda yetki ile donatılacak olan BDDK tüketici haklarını korumak ve izlemek için Bilgi Edinme Dairesi'ni güçlendirme kararı aldı. Bilgi Edinme Dairesi, gelen şikâyetler ve ihbarlar doğrultusunda haksız yere aidat alan, geriye dönük hesap işletim ücreti gibi uygulamalar yapan bankalar hakkında yasal işlem başlatacak. Bu işlemler bankalar için sicil niteliği taşıyacak. Taslak yasalaştıktan sonra BDDK, bakanlığın da onayını alarak hangi işlemlerin ücrete tabii olacağını belirleyecek. Böylece bankalar, rekabet içerisinde o hizmeti ücretlendirmeye başlayacak. BDDK yetkilileri, hangi işlemlerin ücrete tabi olacağı konusunda kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirtirken, "Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Karar açıklandıktan sonra farklı hazırlıklarımız da olacak. Örneğin, tüketici, hukuk dairelerinin de kapsamı genişletilecek" dedi.
 
İZİNSİZ KART BASILMAYACAK
 
BDDK, bilgi işlem ve tüketici birimi kredi kartı ücreti ve hesap işletim ücreti konusunda yaşanan standart sorununu çözecek. BDDK, ilgili bakanlık ve kurumlarla birlikte ortak çalışıp standart getirecek. Alınacak ücretlerin fahiş ve tüketiciyi mağdur edecek seviyede olması önlenecek. Müşterilerin haberi olmadan yeni kredi kartı çıkarılmaması ve kredili mevduat hesabı açılması önlenecek. Kredi kartı talebi ve limit artırımı yazılı talimata bağlanacak.