Ankara 5. İdare Mahkemesi, üyeliği sona eren öğretmene aidatını ödemeyen İLKSAN'ın işlemini hukuka aykırı buldu.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, İLKSAN üyesi öğretmen olarak görev yaparken, sandık üyeliği sona eren Faruk Karaca'nın aidatlarının geri ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi işleminin; hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali ile yapılan kesintinin başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle Eğitim-Bir-Sen tarafından açılan davayı karara bağlayarak, İLKSAN'ın işlemini hukuka aykırı buldu.
İLKSAN Genel Müdürlüğü'nün, "10.02.2010 tarihinden önceki aidat iadesi işlemlerinde; işlemin doğduğu anda ve yürürlükte bulunan Aidat ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği'ne göre işlem tesis edilmektedir. Emsal mahkeme kararlarına göre işlem yapılmamaktadır" şeklinde açıklamasına rağmen, Ankara 5. İdare Mahkemesi, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Aidat ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği'nin 12. maddesi uyarınca kesilen aidatın davalı idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.
Mahkemenin oybirliğiyle verdiği kararda şu ifadelere yer verildi:
"Olayda dava konusu işlemde, davacının üyelik süresinin üç yılı doldurmadığından bahisle ödenmiş olduğu aidatların iadesinin mümkün olmadığı belirtilmiş ise de, işlem tarihinde yürürlükte bulunan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Aidat ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği'nin 12. maddesinde "üyelik sürelerine bakılmaksızın üyeliği sona erenlere ödemiş oldukları aidatların ödendiği tarihler dikkate alınarak yasal faizi ile birlikte ödeneceği'nin hüküm altına alındığı görüldüğünden, bu yönetmelik uyarınca ödenen aidatların davacıya iade edilmesi gerekirken, reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde anılan mevzuat hükmüne uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Öte yandan, Anayasanın 125. maddesi hükmü uyarınca idarenin hukuka aykırı işleminden dolayı davacının yoksun kaldığı aidat toplamının ödenmesi gerekmektedir." (ANKA)
(HF/ORH)