UZMAN YARDIMCISININ YAŞADIKLARI

Hukuk mücadelemi yayınlarsanız sevinirim. Olaylar şöyle gelişti. 2014 yılının Ocak ayında ... Turizmden bir otobüs bileti satın aldım. Ancak programımdaki değişiklik nedeniyle bilet bedelinin iadesi talebiyle ilgili firmanın çağrı merkezine başvurdum. Bileti iptal edemeyeceklerini söylediler. Bu sefer biletin tarihini değiştirmelerini talep ettim. Bunu da kabul etmediler. Açık bilete çevirmelerini talep ettim. Bunu da kabul etmediler. En sonunda Ankara Söğüt özündeki yetkili terminallerine gittim. Durumu anlattım. Satın aldığım bilet kampanyalı olduğu için iade edemeyeceklerini söylediler. İstanbul'daki merkezlerine e-posta yolladım. Cevap bile vermediler.

Bile bile ödediğim tutarın firmaya gelir olarak yazılması vicdanıma dokundu. Telefonda dedim ki hakkımı mahkemede arayacağım. Ancak çoğu kişi üç beş kuruş için mahkemeye gidilir mi deyip vazgeçecekken ben vazgeçmedim. Şikayet için ilk önce yaşadığım ilçedeki Tüketici Hakem Heyetine gittim. Orada karayolu yolcu taşımacılığının görev alanına girmediğini, tüketici sıfatı taşısam bile Türk Ticaret Kanununa göre görevli mahkemenin Ticaret Mahkemesi olduğunu söylediler. Yılmadım. Ankara Adliyesinin yolunu tuttum. Kırtasiyeden bir beyaz kağıt aldım. Dilekçemi doldurdum ve mahkemeye verdim. Benden 180 LİRA harç alındı. Peki, iadesini istediğim biletin bedeli ne kadardı biliyor musunuz? Sadece 35-TL. Yani kısaca dava konusu tarafıma iade edilmesini istediğim 35-TL'nin yaklaşık altı katı yargılama masrafı ödemem gerekti. Vazgeçmedim. Ödedim ve davayı açtım. Önce davayı açtığım mahkeme kapandı. Dosyayı yeni alan mahkeme baştan tüm işlemleri tekrarladı. İki kez duruşmaya çağrıldım. Karşı firma davaya vekil göndermediği gibi sayfalarca savunma yazısı gönderdi. (Ben bilet bedeli ve yargılama giderlerini dava sonuçlanmadan ödemelerini beklerken).

Sonuç olarak ekte bir örneğini verdiğim mahkeme kararıyla davayı açtıktan 15 ay sonra haklılığım kanıtlandı ve firmadan alacağım olan bedeli ve yargılama giderlerini icra yoluyla aldım. Yalnız icra aşamasında avukata başvurdum. Firma 2014 yılının Ocak ayında talebimi kabul ettim seyahat tarihimi değiştirse idi hiçbir ödeme yapmayacaktı. Peki şimdi? Yargılama gideri, icra gideri vs. ile birlikte tam 315-TL harcadı. Yani on katı. Trilyonluk otobüsleri olan bir firma için 315-TL nedir demeyelim. Herkes kanunen verilmiş olan haklarını arasa idi bu firma hukuka aykırı davranamayacaktı. Bir lira yüz lira demeden hukuken korunmuş olan haklarımızı arayalım. Vazgeçmeyelim. Teşekkür ederim.

MAHKEME KARARI

Mahkeme kararının dayandığı yönetmeliğin ilgili maddesi

KARAYOLLARI TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

  • Madde 38 - (1) Tarifeli yolcu taşımalarında yolcu bileti düzenlenir.
  • (2) Tarifeli yolcu taşımalarında, her yolcu için ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmesi zorunludur.
  • (3) (Değişik fıkra: 31/12/2010 - 27802 S. R.G. Yön./6. md.) Yolcu biletinde, yetki belgesi sahibi taşımacının adı/unvanı, yetki belgesi numarası, adresi, vergi numarası ile yolcunun adı, soyadı, kalkış ve varış yeri, koltuk numarası, hareket tarihi ve saati, taşıma ücreti, biletin seri ve müteselsil sıra numarası ve düzenleme tarihinin yer alması zorunludur.
  • (4)Yetkili acenteler aracılığı ile düzenlenen yolcu biletlerinde ise; üçüncü fıkradaki bilgilere ek olarak acentenin adı, unvanı, adresi, yetki belgesi numarası ve vergi numarasının yer aldığı bilgilerin/kaşenin bulunması/basılması zorunludur.
  • (5) Yolcular için ayrılmış oturma yerlerinin numaralandırılması zorunludur.
  • (6) Yolcular için ayrılmış ve numaralandırılmış olan oturma yerlerinin dışında yolcu taşınamaz.
  • (7) Bir yolcuya satılmış olan oturma yeri bir başkasına satılamaz.
  • (8) Yetki belgesi sahipleri her seferde 1 yolcu ile bu seyahatte görevli olmayan en fazla 2 personelini bilet keserek ücretsiz taşıyabilirler.
  • (9) Yetki belgesi sahipleri, otobüs hareket saatinin 24 saat öncesine kadar yapılacak müracaatlarda, bilet ücretinin tamamını iade etmek, otobüs hareket saatinden 12 saat öncesine kadar yapılacak müracaatlarda ise 6 ay geçerli açık bilet düzenlemek zorundadırlar.
Memurlar.Net - Özel