İstanbul’da geçen yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nda, kanuna aykırı olarak halkı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttığı ileri sürülen DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile birlikte 5 kişi hakkında dava açıldı.

Yargılama sonunda İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların beraatine karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun istisnalar başlıklı bölümünde kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik karşılama ve uğurlamada kanunun hükümlerinin uygulanmayacağına dikkat çekildi.

Kararda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, toplu iftar yemekleri, ulusal maçlar sonrası düzenlenen şenlikler, asker uğurlamaları, hacı kafilesi karşılamaları, düğün ve sünnet törenlerinin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun uygulanamayacağı toplantı ve gösteriler olduğu ifade edildi.

‘1 MAYIS İSTİSNA TOPLANTIDIR’

Kararda, “Dünyada ve ülkemizde tarihsel geçmişi incelendiğinde, işçi ve emekçilerin mücadelesi sonucu kazanılan ve 22 Nisan 2009’da kanunla resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün, sendikalar, siyasi partiler, sivil resmi toplum kuruluşları üyeleri ve halk tarafından kutlanması törenlerinin de kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla, 2911 Sayılı Yasa’nın 4/b maddesinde sayılan istisnai toplantılardan olduğu, 2911 Sayılı Yasa Kapsamı’nda kalmadığını kabul etmek gerekmektedir” denildi.

Ayrıca, basın açıklaması ve 1 Mayıs öncesi yapılan başvuru ve görüşme isteğinin, sanıkların, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda toplanmaktaki niyetlerinin şiddete çağrı niteliğinde olmayıp barışçıl ve silahsız gösteri yapmaya yönelik olduğunu gösterdiği ifade edildi.

1 Mayıs 2014 günü İstanbul Valiliği’nin metro, metrobüs, vapur seferlerini iptal ettiği belirtilen, Taksim Meydanı’na açılan bütün bulvar, cadde ve sokakların trafiğe kapatıldığı ve 39 bin polisin güvenliği sağlamak üzere görevlendirildiği anlatılan kararda, “Buna karşın İstanbul’un 5 farklı ilçesinde güvenlik güçlerine karşı, yaralanan, özel veya kamu mallarına zarar vermeyle sonuçlanan olaylar olmuş, güvenlik güçleri şiddet olaylarına tüm önlemlere karşın engel olamamıştır” denildi.

GAZ FİŞEĞİYLE OLAYLAR BAŞLADI

Kararda, sanıkların temsil ettikleri kurumlar adına bin kişilik bir kitleyle basın açıklaması yapmak ve çelenk koymak üzere hareket etmek üzereyken güvenlik güçlerinin kitleye izin vermediği ifade edildi. Katılımcıların sayısına ilişkin görüşme yapılırken güvenlik tarafından düzenlenen CD çözümüne ilişkin tutanağın aksine, katılımcılardan taşlı saldırı olmamasına karşın, gaz fişeği atılması üzerine olayların başladığı belirtildi. Güvenlik güçleri tarafından çekilen CD incelendiğinde, toplantının barışçıl niteliğinin sanıklar ve kitle tarafından bozulmadığının görüldüğü vurgulandı. Kararda, toplantının barışçıl olmaktan çıkmasının sanıkların iradelerinden kaynaklanmadığı belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) gereğince, devletin, olumlu ve olumsuz anlamdaki bu yükümlülüklerini yerine getirmediği, sanıkların yetkilisi oldukları kurumları adına aldıkları izin doğrultusunda dahi gösteri haklarını kullanmalarını sağlayamadığı anlatıldı.

BERAATLERİNE KARAR VERİLDİ

İstanbul’un 5 ayrı ilçesindeki şiddet olaylarıyla sanıkların eylemleri arasında bağlantı olduğuna ilişkin bir tespit bulunmadığı, halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmaya kışkırtma suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da bulunduğu 5 sanık hakkında ayrı ayrı beraat kararı verildiği kaydedildi.

BEKO: DEMEK TAKSİM’DE 1 MAYIS YASAK DEĞİL

1 Mayıs davasında beraat eden isimlerden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Mahkeme bizim lehimize sonuçlandı. Demek ki Taksim’de 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele Günü’nü kutlamak yasak değil. Karardan bunu anlıyorum.

Aslında bizim Taksim’de çok ısrarımız yok. Ancak 1 Mayıs 1977’de katledilen 37 arkadaşımızın anısına Taksim’de anma yapmak istiyoruz” dedi. 1 Mayıs’ın bayram olarak ilan edildiğini, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi ulusal bayramlarda herkesin alanlara çıktığını belirten Beko, “1 Mayıs günü neden çıkmasın? Herkese açık olan Taksim Meydanı işçilere neden kapalı? Anlamakta güçlük çekiyorum.

1 Mayıs’ta işçileri, polislerle TOMA’larla karşı karşıya getirmek istemeyiz. Türkülerle, çiçeklerle, şarkılarımızla 37 arkadaşımızı Taksim’de anmak istiyoruz. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istiyoruz. 2010, 2011 ve 2013 yılında Taksim işçilere açıldığında yüz binler bir araya geldi ve kimsenin burnu kanamadı” diye konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise önceki gün, 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması talebine ilişkin, “Taksim, bugün itibarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kapalı bir alandır. Dolayısıyla Taksim’de 1 Mayıs kutlaması şu an için mümkün değildir” demişti.