(DHA) -- Kulp'un Yaylak Köyü, Şinak Mevkii'nde 4 Eylül 2009 tarihinde hayvan otlatan arkadaşının yanına giden Mahsum Bayram, bastığı mayının patlaması sonucu öldü.

Bayram ailesi olayın meydana geldiği yerin askeri bölge olması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi toplam 200 bin liralık tazminat davası açtı.

Dava dilekçesinde, bölgeyi bilenlerin beyanına göre patlamanın meydana geldiği yerin askeri alan olduğu, olayda güvenlik güçlerinin ihmal ve kusuru bulunduğu, hizmet kusuru bulunmasa bile oluşan zararın karşılanması gerektiği savunularak tazminat istendi.

Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi verdiği kararda, Mahsum Bayram'ın davalı idarenin bir eylemi sonucu değil, terör örgütü mensuplarının güvenlik güçlerine yönelik döşemiş oldukları el yapımı düzeneğin patlaması sonucu öldüğünü belirtirken tazminat istemi reddedildi, kararda şöyle dedi:

"Bir başka ifade ile zarar ile idarenin eylemi arasında illiyet bağı bulunmaması karşısında olayda davacıların yargısal ve bilimsel içtihatlarla kabul edilen sosyal risk ilkesi uyarınca ve bu ilkenin yasallaşmış hali olan 5233 sayılı yasa kapsamında karşılanması gerekmektedir."

Kararda ayrıca, Bayram ailesinin terör tazminatı kapsamında valiliğe başvurarak tazminat istemebileceği belirtildi.

Danıştay'a başvuru

Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi'nin bu kararı üzerine Bayram ailesinin avukatı Rehşan Bataray Saman, kararı temyiz için Danıştay'a başvurdu. Avukat Saman, temyiz dilekçesinde, olayda idarenin eylemi arasında illiyet bağı kurulmadığı hususunun gerçeğe aykırı olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Olaya neden olan patlayıcının kim tarafından konulduğunu tespit etmek mümkün olmayıp, belirtildiği gibi örgüt tarafından konulmuş olması da idarenin illiyet bağını kesmemektedir. Örgüt tarafından konulan bir patlayıcıda olsa sonuç itibariyle idarenin olayın meydana geldiği mekan ve diğer mekanları patlayıcılardan temizleme gibi yasal bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk açısından patlayıcıların kim tarafından bırakılmış olması önem arz etmemektedir. Maktulün ölümüne neden olan patlayıcı da daha önceden oraya bırakılmış veya çatışma esnasında bölgede kalan patlayıcılardandır. İdarenin doğrudan sorumlu olduğu ve sorumluluğunu yerine getirmediğinden meydana gelen olayda sosyal risk ilkesi ve 5233 sayılı yasanın uygulanmasından bahsetmek mümkün değildir."