Ankara'da eşinin multiple skleroz (MS) hastalığını kendisinden sakladığını iddia eden koca, boşanma davası açıp tazminat talep etti.

Dava dilekçesinde karısının evlenmeden önce hastalığını gizlediğini belirten koca, eşinin ileride tamamen bakıma muhtaç hale geleceğini ve bu şartları kabul edip etmediğinin kendisine sorulmadığını savundu. Karşı dava açan Ayfer Y. ise iddiaların gerçek olmadığını ve kocasının kendisini dövüp evden attığını öne sürerek tazminat istedi.

Ankara 7. Aile Mahkemesi iki davayı birleştirerek, eşlerin boşanmasına karar verdi ve karşılıklı tazminat istemlerini reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise mahkeme kararını oy birliğiyle bozdu. Dairenin kararında, kadında tespit edilen hastalığın, kadının evlilik birliğinden doğan görevlerini yerine getirmesine engel olmadığı ve evlilik birliğini diğer taraf için çekilmez hale getirmediğinin resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edildiği vurgulanarak, MS hastalığının başlı başına boşanma sebebi olmadığı belirtildi.

Yerel mahkeme, kadının hastalığını gizleyerek güven ilkesine aykırı davranması nedeniyle ve evliliğin devamında hukuki ve sosyal yarar kalmadığı gerekçesiyle ilk kararında direndi. Bunun üzerine dava dosyası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşüldü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararını da bozdu.



AA