T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2016/4600
K. 2016/9721
T. 18.4.2016


• MUHTIRADA HAKİM VEYA MAHKEME BAŞKANININ SİCİLİ VE İMZASI BULUNMASI ( Temyiz Harç ve Giderlerinin Eksik Ödendiğinin Anlaşılması Halinde Muhtıra Gönderilerek Temyiz Harç ve Giderlerinin Tamamlanması İçin Yedi Günlük Kesin Süre Verileceği - Muhtıranın Hakim veya Mahkeme Başkanı Tarafından İmzalanmadan Verilmişse Hakim Tarafından Usulünce Düzenlenmiş Muhtıra Yoksa Geçerli Bir Bildirimin Yapıldığından Söz Edilemeyeceği )

• TEMYİZ ( Temyiz Harç ve Giderlerinin Eksik Ödendiğinin Anlaşılması Halinde Muhtıra Gönderilerek Kararı Veren Hakim Veya Mahkeme Başkanı Tarafından Temyiz Harç ve Giderlerinin Tamamlanması İçin Yedi Günlük Kesin Süre Verileceği - Ayrıca Yazılı Olarak Aksi Halde Temyizden Vazgeçmiş Sayılacağı Hususunun Bildirilmesi Gerektiği )

• TEMYİZ HARCININ EKSİK YATIRILMASI ( Muhtıra Gönderilerek Kararı Veren Hakim Veya Mahkeme Başkanı Tarafından Temyiz Harç ve Giderlerinin Tamamlanması İçin Yedi Günlük Kesin Süre Verileceği - Ayrıca Yazılı Olarak Aksi Halde Temyizden Vazgeçmiş Sayılacağı Hususunun Bildirileceği/Muhtırada Hakim veya Mahkeme Başkanı'nın Sicili ve İmzası Bulunması Gerektiği )

1086/m. 434

ÖZET : Dosya içeriğinde, ek kararı temyiz eden davalı 'nın temyiz harcı yatırdığına dair belge yoktur.

Temyiz eden davalı vekiline muhtıra gönderilerek temyiz harç ve masraflarının tamamlatılması gerekmektedir.

Temyiz harç ve giderlerinin eksik ödendiğinin anlaşılması halinde muhtıra gönderilerek kararı veren Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından “temyiz harç ve giderlerinin tamamlanması için yedi günlük kesin süre” verilmesi ve ayrıca yazılı olarak “aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu”nun bildirilmesi gerekmektedir.

Bu sebeple muhtırada Hâkim veya Mahkeme Başkanı'nın sicili ve imzası bulunmalıdır. Muhtıra Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından imzalanmadan verilmişse, dolayısıyla da Hâkim tarafından usulünce düzenlenmiş muhtıra yoksa geçerli bir bildirimin yapıldığından söz etmeye de olanak yoktur.

DAVA : Dosya içeriğinde, ek kararı temyiz eden davalı 'nın temyiz harcı yatırdığına dair belge yoktur.

Bu itibarla, temyiz eden davalı vekiline muhtıra gönderilerek temyiz harç ve masraflarının tamamlatılması gerekmektedir.

Muhtıranın usulüne uygun olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2010/19-286 Esas- 2010/330 Karar sayılı kararında bir muhtıranın geçerli olması için gereken özellikler belirtilmiştir. Buna göre;

Temyiz harç ve giderlerinin eksik ödendiğinin anlaşılması halinde muhtıra gönderilerek kararı veren Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından yedi günlük kesin süre içinde harç ve giderin tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432. maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.

Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından “temyiz harç ve giderlerinin tamamlanması için yedi günlük kesin süre” verilmesi ve ayrıca yazılı olarak “aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu”nun bildirilmesi gerekmektedir.

Bu sebeple muhtırada Hâkim veya Mahkeme Başkanı'nın sicili ve imzası bulunmalıdır. Muhtıra Hâkim veya Mahkeme Başkanı tarafından imzalanmadan verilmişse, dolayısıyla da Hâkim tarafından usulünce düzenlenmiş muhtıra yoksa geçerli bir bildirimin yapıldığından söz etmeye de olanak yoktur.

Mahkeme Yazı İşleri Müdürü'nün veya Kalem personelinin temyiz harcı veya giderinin tamamlanması için temyiz edene süre vermesi veya tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve Hâkim imzası taşımayan muhtıra usule aykırıdır, Mahkeme Yazı İşleri Müdürü'nün veya Kalem personelinin vermiş olduğu süre ya da tebligat zarfı üzerine ihtar/uyarı şeklinde yazılan ve Hâkim imzası taşımayan muhtıra üzerine temyiz harcını veya giderini ödememiş olan taraf, temyiz talebinden vazgeçmiş sayılamaz.

Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamasına göre, muhtırada yapılması gereken işlemin ne olduğu açıkça ve ilgili tarafın yanılmasına neden olmayacak biçimde gösterilmeli; bu açıdan ikmal edilecek harç ya da giderin miktarı ve yatırılma merci ve süresi, bunun yapılmamasının sonuçları net biçimde açıklanmalıdır. Örneğin, “dosyaya yatırılması” şeklindeki ifade tarafın yanılmasına neden olabileceğinden, bu ifadeyi taşıyan muhtıra geçersiz olacaktır.

Somut olayda, temyiz eden davalı Belediye'nin temyiz harcını yatırdığına dair dosyada belge yoktur. Bu itibarla;

SONUÇ : 1-) Davalı evvelce temyiz harcı yatırılmış ise buna dair belgenin gönderilmesi, evvelce yatırılmamış ise buna dair Mahkeme tutanağı hazırlanarak bu tutanağın gönderilmesi,

2-) Davalı evvelce temyiz harcı yatırmamış ise davalı vekiline yukarda açıklanan şekilde temyiz harcı ve gerekiyor ise temyiz masraflarının yatırılması için geçerli muhtıra tebliğ edilerek tebellüğe dair belgenin gönderilmesi,

3-) Temyiz eden davalı tarafından yatırılması halinde temyiz harcı ve gerekiyorsa temyiz masraflarının yatırıldığına dair belgenin gönderilmesi,

4-) Yukarıda açıklandığı şekilde geçerli muhtıra tebliğ edilmesine rağmen temyiz eden davalı tarafından temyiz harcı ve gerekiyorsa temyiz masraflarının yatırılmaması halinde buna dair Mahkeme tarafından tutanak tutularak bu tutanağın gönderilmesi için dosyanın ilk derece Mahkemesi'ne GERİ ÇEVRİLMESİNE, 18.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



kazanci.com.tr