Yargıtay 15. Ceza Dairesi, gerekçesinde “Dolandırıcılık suçunun dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle işlenmesi daha ağır ceza gerektirir” dedi.
 
Din tanımı yapıldı
 
Yargıtay, “Burada dikkat edilmesi gereken husus, dinin bir aldatma aracı olarak kullanılmasıdır” diyerek, şu tanımı yaptı: “Din, bir topluluğun sahip olduğu kutsal kitap, peygamber ve Allah kavramını da genellikle içinde bulunduran inanç sistemi ve bu sisteme bağlı olarak yerine getirmeye çalıştığı ahlaki kurallar bütünüdür.  Bir insanın dini inanç ve duyguları ile, doğup büyüdüğü, terbiyesini aldığı ailesi, çevresi ve içinde bulunduğu toplum arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır.”
 
7 yıl gerektirir
 
Yargıtay, sanıkların işledikleri suçun 1 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası öngören “dolandırıcılık” suçu olmadığını, işlenen suçun 2 yıl ile 7 yıl hapsi gerektiren “nitelikli dolandırıcılık” olduğu tespiti yaptı. Yargıtay, sanıkların dini inanç ve duyguları istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık yaptığını belirterek, işlenen her suç için zincirleme olarak ceza tespiti yapılmasını istedi. 



Star