Dava dilekçesinde, 24.02.2013 ve 24.03.2013 tarihli kat malikleri kurulu kararlarının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Dava dilekçesinde, usulünce çağrı yapılmayan 24.02.2013 ve 24.03.2013 tarihli kat malikleri kurulu toplantılarında alınan kararların iptali istenilmiş; mahkemece, genel kurul toplantılarının usulüne uygun olarak duyurulduğu ve toplantıda alınan kararların yasaya uygun bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 29. maddesinde, kat malikleri kurulunun yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda eğer böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içerisinde, önemli bir sebebin çıkması halinde yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine veya toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla kat malikleri kurulunun her zaman toplanabileceği hükme bağlanmış; dava konusu anataşınmaza ait yönetim planının 12. maddesinde ise kat malikleri kurulunun her yılın Ocak ayında toplanacağı, 14. maddesi gereğince de önemli bir sebebin çıkması halinde yönetici veya denetçinin yahut kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine kat malikleri kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılabileceği, toplantının sebebini bildiren bir taahhütlü mektup gönderilmesi veya çağrının imza karşılığı verilecek bir yazı karşılığında yapılması gerektiği düzenlenmiştir. 

Yargıtay uygulamalarına göre usulüne uygun bir duyuru bulunmamasına rağmen toplantıya katılıp alınan kararlarda olumlu oy kullanan kat malikinin Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesi gereğince alınan kararlara karşı dava hakkı kabul edilmemektedir.

Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; özellikle iptali istenen kat malikleri kurulu kararının alındığı 24.03.2013 tarihli kat malikleri kurulu toplantı çağrısı yasanın ve yönetim planı hükümlerine uygun olarak yapılmamış ise de, davacı vekili toplantıya katılmış ve kararlar oybirliği ile alınmış olup herhangi bir muhalefetin de bulunmadığı anlaşıldığından; Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesi gereğince 24.03.2013 tarihli kat malikleri kurulu kararının iptali istemi yönünden mahkemece verilen kararda bir isabetsizlik görülmemiştir.

Ancak;

24.02.2013 tarihli kat malikleri kurulu toplantısının kanunun ve yönetim planının öngördüğü usulde yapılmamış olduğu ve davacının da bu toplantıya katılmadığı anlaşıldığından, alınan kararın iptaline karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın bu karar yönünden de reddi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.