Danıştay 2. Dairesi, kurumların taşra teşkilatındaki yetkili organları tarafından tesis edilen ''Görev ve Unvan Değişikliği İçermeyen İl İçi Naklen Atama'' kapsamındaki okul müdürlerinin rotasyonuna ilişkin ilkesel kararlar verdi.
 
Buna göre, Manisa Alaşehir Meslek Lisesi Müdürü davacı, zorunlu yer değiştirme kapsamında aynı ilin Sarıgöl ilçesindeki Dindarlı Ahmet Yoldaş İlköğretim Okulu Müdürlüğüne atandı. Okul müdürü, bu işlemin iptali istemiyle dava açtı.
 
Manisa İdare Mahkemesi, davacının özel nitelikte eğitim veren bir okuldan başka bir ilçedeki ilköğretim okuluna atanmasına ilişkin işlemin, gerek davacının önceki görev yaptığı kurumun türü açısından, gerekse davacının kariyerine ve liyakatine, dolayısıyla da durumuna uygun bir atama işlemi olarak kabulünün mümkün olmadığı sonucuna vararak işlemi iptal etti.
 
Mahkeme, okul müdürünün eşdeğer bir eğitim kurumu müdürlüğüne atanması, bunun mümkün olmaması halinde ise atamasının bir sonraki atama döneminde ele alınması gerekirken, bu husus gözetilmeksizin tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına karar verdi.
 

-Özel şartlar belli-
 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 2. Dairesi, İdare Mahkemesi kararını bozdu.
 
Kararda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Ağustos 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan ''Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar'' başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasında, ''...diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartları aranır'' kuralına yer verildiği hatırlatıldı.
 
Aynı Yönetmeliğin ''Zorunlu yer değiştirmeler suretiyle atamalar'' başlıklı 22. maddesinde ise ''Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelik ekinde yer alan form üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir. Görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanların atamaları bir sonraki zorunlu yer değiştirme döneminde yapılır'' düzenlemelerine yer verildiği belirtildi.
 

-Aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde atama-
 

Yönetmeliğin 30. maddesinde ise her derece ve türdeki eğitim kurumlarının tiplerinin tespitine yönelik düzenlemelerin yer aldığı ifade edilen Daire kararında, bahsedilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalarda, yöneticilerin kariyer ve liyakatine ilişkin hususların puanlama yapılırken değerlendirildiği, puanlar belirlendikten sonra atama esnasında ise Yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen özel şartlara uygun olarak hangi eğitim kurumuna hangi alan öğretmenin yönetici olarak atanacağının tespit edildiği kaydedildi.
 
Yönetmeliğin 22. maddesinde belirtildiği üzere aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde atama yapılacağının öngörüldüğü vurgulanan kararda, ''Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar ile kurum tipi dışında eğitim kurumlarının türü, niteliği, bulunduğu yerin merkezde veya ilçede olması, hizmet bölgesi, ilköğretim veya lise olması gibi hususların atama yapılacak eğitim kurumunu belirleyici unsurlar arasında yer almadıkları sonucuna ulaşılmaktadır'' denildi.
 
Daire, bulunduğu eğitim kurumunda 5 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve zorunlu yer değiştirme kapsamında tercihte bulunmayan davacının, atamasına esas branşına uygun alanı bulunan (A) tipi Dindarlı Ahmet Yoldaş İlköğretim Okulu Müdürlüğüne atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna vardı.
 

-Anadolu lisesi müdürlüğünden ilköğretim okulu müdürlüğüne-
 

Kilis'te Lise Müdürü olan davacının zorunlu yer değiştirme kapsamında, aynı yerde bir ilköğretim okulu müdürlüğüne atanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada da Gaziantep 1. İdare Mahkemesi, işlemi iptal etti.
 
İdare Mahkemesi, davacının yer değiştirmeye tabi tutulurken görev yaptığı eğitim kurumunun niteliği dikkate alınarak yapılması gerekirken, bu hususlar gözetilmeden Anadolu lisesi müdürlüğünden ilköğretim okulu müdürlüğüne atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.
 
Ancak, Danıştay 2. Dairesi, aynı gerekçelerle İdare Mahkemesi kararını bozdu.



AA