Antalya'da 22 Temmuz 2008'de 5 yıldızlı bir oteldeki köpük partisi sırasında, 2'si İsrailli turist, 1'i Türk animatör olmak üzere 3 kişinin ölümü, 2 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili dava sonuçlandı. Dava kapsamında tutuksuz yargılanan 4 sanık, 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Recep AKTEPE / ANTALYA (AHT)

Antalya'da 2.5 yıl önce 5 yıldızlı bir oteldeki köpük partisi sırasında, 2'si İsrailli turist olmak üzere 3 kişinin ölümü, 2 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili davada 4 sanık, 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Antalya'nın Kundu bölgesindeki Venezia Palace Otel'de 22 Temmuz 2008'de düzenlenen köpük partisi sırasında devrilen köpük makinesinden kaynaklanan elektrik kaçağı nedeniyle İsrailli turist kardeşler Syah Hakim ve Nir Hakim ile animasyon görevlisi Fikret Şakacı (20) ölmüş, cihaz sorumlusu Tuncay Duran (33) ile Kazakistan uyruklu Lanin Gorgi de (23) yaralanmıştı. Antalya Cumhuriyet Savcılığı, köpük makinesi operatörü Tuncay Duran, otel genel müdürü Mehmet Yılmaz, köpük makinesini satın alarak otele kiralayan Element Ses ve Işık Sistemleri Şirketi'nin sahibi Erol Kabaca ile köpük makinesini imal eden Mehmet Demirbilek hakkında, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasına, tutuksuz sanıkların tamamı katıldı. Kazada yaralanan ve aynı zamanda sanık olarak yargılanan Tuncay Duran, mahkeme heyetine verdiği son savunmasında olayda bir kusurunun bulunmadığını ileri sürdü. Sanıklardan Erol Kabaca'nın avukatı Mustafa Gökçe ise, olayla ilgili çok farklı bilirkişi raporları bulunduğunu belirterek, ''Bilirkişi raporu veren heyet, 5 yıldızlı bir otelde elektrik tesisatını kuramaz'' dedi. Otel Genel Müdürü Mehmet Yılmaz da, turizm okulu mezunu olduğunu belirterek teknik konularda bilgisi olmadığını ve olayda kusurunun bulunmadığını savundu. Personelinin bu tür organizasyonlarda daha önce de görev aldığını ve deneyimli olduğunu belirten Yılmaz, ''Makinenin kusurlu ve kullanım hatalı olduğunu düşünüyorum, çünkü makineye dokunan insanlar zarar görmüştür, makine çalışmaya devam etmiştir'' dedi.

Makine üreticisi Mehmet Demirbilek ise, otelin elektrik panosunda bulunması zorunlu olan 30 miliamperlik kaçak akım rölesinin olmadığı için kazanın yaşandığını ileri sürerek, "Elektrik kaçağı makine hatasından, kullanım hatasından olabilir, hatta kasıtlı bile yapılmış olabilir. Bunu önlemek için 30 miliamperlik kaçak akım rölesi bulundurmak zorunludur'' dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıkların tamamına 3 yıl 4'er ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Sanıklara ayrıca yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Sanık avukatlarının kararı temyiz edecekleri öğrenildi.