Yeni Türk Ceza Kanunu'nun ardından yargıdan art arda cinsel tacize ağır ceza haberleri geliyor.

ERZURUM - Komşusunu merdivenlerde dudağından öpen erkek, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Erzurum’daki taciz olayı 7 Haziran 2008 günü Palandöken ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre 41 yaşındaki N.Z., apartmanın giriş katından yukarı çıkarken 4. katta oturan beş çocuk babası 53 yaşındaki N.T. de merdivenlerden iniyordu. N.T. iddiaya göre merdivende karşılaştığı N.Z.’yi dudağından öperek gitti. N.Z., arkasından, “İt, köpek ve kavat” diye bağırdı. N.T., dönerek eliyle ‘sus’ işareti yaptı ve yoluna devam etti.

‘Koluna değdim’
3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanan N.T., ifadesinde, “Merdivenlerden inerken kolum, N.Z.’nin koluna değdi. Bunun üzerine N. bana hakaretlerde bulundu. Bu hakaretleri bertaraf etmek için bana iftirada bulundu. Kendisinden şikâyetçiyim” dedi.
İstanbul Adli Tıp Kurumu 6.İhtisas Kurulu raporuna göre, N.Z’nin olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu açıklandı. Mahkeme sanığı ’Beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde cinsel saldırı’ dan suçlu bularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza sanığın iyi hali nedeniyle 8 yıl 4 aya indirildi. N.T’nin avukatı Naci Turan karara Yargıtay’da itiraz etti.
Bu arada şikayetçi kadın da olay sırasında erkeğin arkasından bağırarak hakaret ettiği iddiasıyla 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. (dha)

Otobüste elle tacize de 4 yıl verilmişti
İstanbul’da da geçen yıl otobüste lise öğrencisini elle taciz eden 60 yaşındaki emekli başkomiser de dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme cezada indirime gitmemişti. Üç duruşmada çıkan jet kararla 60 yaşındaki S. Ü., ‘çocuğa cinsel taciz’den dört yıl hapse çarptırılırken tüm kamu hakları da elinden alınmıştı. {İSTANBUL/RADİKAL}

Eskiden ‘kabahat’ten sayılıyordu “TCK Kadın Platformu Kurucuları’ndan avukat Hülya Gülbahar, altı yıl önce bu tarz saldırılara verilen cezaların çok düşük olduğunu, yeni TCK ile birlikte cezaların arttığını belirtiyor.

Yargı daha duyarlı
Gülbahar’a göre bu tür suçlara karşı yargıda ağır da olsa daha duyarlı bir süreç var:
“Yasada cinsel saldırının cezası 2-7 yıl arasında. Bu aralığın yargıçların siyasi, ideolojik, felsefi ve dini görüşlerine göre değil somut olayın özelliklerine göre uygulanması gerekir. Erzurum olayında takdir yetkisi nasıl kullanıldı şu anda bilemiyoruz. Ancak öyle cinsel saldırı olayları yaşanıyor ki yeni TCK’ya göre 10.5 yıla kadar hapis cezası verilebilir, verilmelidir. Yeni TCK’dan önce yani altı yıl önce, bu tarz saldırılara takipsizlik veriliyordu ya da cezası altı aydan bir yıla kadardı cezası. Bu suçlar kabahat sayılıyor, sarkıntılık maddesine göre işlem yapılıyordu.” {İSTANBUL/RADİKAL}