Türk Sağlık-Sen, Aydın İl Sağlık Müdürlüğünde 2009 yılında yapılan bir atama işleminin iptali istemiyle dava açtı.
    
Aydın 1. İdare Mahkemesi ise ''sendikanın meşru, kişisel ve güncel menfaatinin ve dolayısıyla dava açma ehliyetinin bulunmadığı'' gerekçesiyle talebi reddetti.
    
Sendikanın kararı temyiz etmesi üzerine dava dosyası Danıştay 5. Dairesine geldi.
    
Dairenin kararında, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümlerine göre, sendikaların üyelerinin hak ve menfaatlerini ilgilendiren konularda dava açma hakkına sahip kılındığı belirtildi.
    
Sendikaların ortak hak ve menfaatlerini ilgilendiren konularda dava açma haklarının, düzenleyici işlemlerle sınırlandırılmadığı ifade edilen kararda, bir kamu kurumunda üst yöneticiliğe atanan bir kişinin sendika üyelerinin üst amiri olacağı gözetildiğinde, bu işlemin sendika üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini ilgilendirmediğinin öne sürülemeyeceğine yer verildi.
    
Yasa koyucunun, kamu görevlileri sendikalarına, yönetimin, memur statüsünün hukuk kuralları ile belirlenen koşullarına uygun işlem kurmasını sağlamak için ''iptal davası açma'' yetkisi tanıdığına işaret edilen kararda, ''ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesi'' ibaresi ile üyelerin doğrudan muhatabı olmadıkları bireysel işlemlere karşı iptal davası açma olanağı getirildiğinin anlaşıldığı belirtildi. Kararda, şunlar kaydedildi:
    
''Sendikanın, ataması yapılan kamu görevlisinin o statüyü kazanması dolayısıyla elde edeceği menfaate engel olmayı amaçlamadığı, bu bireysel işlemle yaratılan statü kurallarındaki yanlış kullanıma engel olarak üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini koruduğu kabul edilmelidir.
    
Davacı sendika, bireysel bir işlemin iptali istemiyle bu davayı açmakla yönetimin anılan statü kurallarındaki yanlış kullanımı engellemeyi ve iptal davası yoluyla atama yapılan kadronun boşaltılmasını sağlamayı amaçlamak suretiyle üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini korumaktadır.''
    
-KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI-
    
Danıştay 5. Dairesi, belirtilen gerekçelerle, oy çokluğu ile sendikanın temyiz istemini kabul ederek Aydın 1. İdare Mahkemesinin kararını bozdu. Daire, belirtilen gerekçeler de dikkate alınarak yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesini kararlaştırdı.


AA