Sevgiliye ölüm tazminatı vermeyen Yargıtay, tazminatı resmi nikâhlı eşin alabileceğine hükmetti.
Yargıya yansıyan olayda kendisinin de ortağı olduğu bir inşaat firmasında hem yöneticilik hem de müteahhitlik yapan U.Ö., geçirdiği trafik kazası sonrasında hayatını kaybetti. Ö.'nün ölümünün ardından hem eşi Sünbül, hem de sevgilisi Satı tazminat davası açtı. U.Ö. ile evlilik birliği dışında yaşan Satı, müteahhitle ortak 3 çocuğunun bulunduğunu ve asgari ücretli bir işte çalıştığını, maddi ve manevi zarara uğradığını belirterek, tazminat talebinde bulundu.
Dava Ankara 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin gündemine geldi. Dosyayı inceleyen yerel mahkeme, hem resmi nikâhlı eşe hem de sevgiliye tazminat ödenmesine karar verdi. Karara itiraz edilence Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi dosyanın temyiz incelemesini yaptı. Daha önce aldatan eşin ve birlikte yaşadığı kadının, aldatılan eşe tazminat ödemesine hükmeden Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi bu kez de sevgiliyi aileden kabul etmedi.

-SEVGİLİ AİLEDEN KABUL EDİLEMEZ-

Daire, U.'nun Sünbül ile evliyken hayatını kaybettiğine dikkat çekti. U.'nun ölümünden önce Satı'yla aynı evi paylaştığına işaret edilen kararda, müteahhidin sevgilisinin geçimini sağladığı ve düzenli olarak destekte bulunduğunun tespit edildiği belirtildi. U.'nun resmi nikâhlı eşi ve ailesinin bulunduğunun altı çizilen kararda, U., tarafından Satı'ya verilen desteğin ne kadar sürebileceğinin kestirilemeyeceğini bunun için de devamlılık ve düzenlilik olgusunun varlığından söz edilemeyeceğine karar verdi. "Borçlar Yasası'nın 47'nci maddesi gereğince yargıç ölenin ailesine manevi zarar olarak hak ve adalete uygun bir tutarda manevi tazminat ödenmesine karar verebilir" denilen kararda, sevgili Satı'nın ölen müteahhidin evlilik dışı birlikte yaşadığı kişi olduğuna dikkat çekti. Kararda, ölenin ailesi kapsamında bulunmadığı ve manevi tazminata takdir edilemeyeceği belirtildi. Yargıtay, yerel mahkemenin ölenin resmi nikâhlı eşinin bulunduğunu dikkate alarak, evlilik dışı birlikte yaşayan Satı'nın destekten yoksun kalma ve manevi tazminat isteminin tümden reddetmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, ölen müteahhidin sevgilisinin aileden kabul edilemeyeceğine hükmederek, yerel mahkemenin kararını bozdu.



Anka