Cem EMİR - DİYARBAKIR/DHA

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde Abdullah Öcalan Kenya’da yakalanmasının yıldönümü olan geçen 13 Şubat’ta BDP basın açıklaması düzenledi. Parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 60 kişilik grup, Şair İbrahim Rafet Caddesi üzerindeki BDP ilçe binası önünde toplanarak, Kanlıkuyu Meydanı’na yürüdü. BDP Siverek İlçe Başkanı Mehmet Dundar basın açıklamasını okuduğu sırada grup, PKK ve Öcalan lehine sloganlar attı.

‘SIRTI DÖNÜK AMA SLOGAN ATTIĞI BELLİ’
Siverek İlçe Emniyet Müdürlüğü, izinsiz gösteriye katıldıkları iddiasıyla 10 kişi hakkında Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Polis, basın açıklaması sırasında çektiği fotoğrafları ve görüntüleri de delil olarak savcılığa sundu. Görüntülerin çözümünü de savcılığa gönderen polis, Kenan A.’nın, boynuna siyah- beyaz puşu sararak ‘Biji Serak Apo’ sloganı attığını ve ‘15 Şubat komplosunu kınıyoruz, İmralı cezaevi kapatılsın’ yazılı pankart taşıdığını yazdı. Sırtına dokunulmasıyla sesin kesildiği yazılan tutanakta Kenan A.’nın ‘Biji Serok Apo’ sloganı attığının arkası dönük olmasına rağmen açıklıkla anlaşılabildiği görülmüştür” denildi.

18 YIL HAPİS İSTEMİ
Soruşturmasını tamamlayan Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan için düzenlenen gösteriye katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlattığı 10 kişinin dosyasını Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Özel yetkili savcılık ise 10 kişi hakkında, ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’, ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yasasına muhalefet etmek’ ve ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlamalarıyla 18’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan sanıklar Kenan Al, Cuma İzol, Halit Karaca, Ahmet Çelik, Ali Solak, Tacittin Kalgı, Hüseyin Sonkaya, Sinan Solak, Şemseddin İleri ve Ayser Ağaçlı katıldı. Sanıklardan Kenan Al, gösteriye katıldığını ve pankart taşıdığını kabul etti. Slogan atmadığını söyleyen Kenan Al, “Vatandaşlar gittiği için ben de gittim. Ben ne için gittiğimi bilmiyorum. Eylem sırasında bana verilen pankartı taşıdım, ne yazdığını hatırlamıyorum. Herhangi bir slogan atmadım. Sadece pankartı taşıdım ve zafer işareti yaptım” dedi.

AVUKATLAR: POLİS MÜNECCİM
Kenan Al’nın avukatları ise mahkemeye sundukları savunmalarında, CD çözüm tutanağını hatırlattı. Avukatlar, sırtı dönük birinin slogan atıp atmadığının tespit edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, savunmalarında şöyle dedi: “Bu durumda kişinin arkadan görüntüsüyle, sırtı dönük iken kalabalık arasında slogan attığı nasıl belli oluyor. Bunun tespitinin yapılabilmesi için kişinin müneccim olması gerekiyor. CD çözümü yapan polis memurları 6’ncı hislerini kullanarak, CD çözümü yapmışlardır. Bu 6’ncı hisle hazırlanan CD çözüm tutanağı da iddianamede hazırlanmış ve akabinde mütalaa verilmiştir.”

Mahkeme Kenan Al ile diğer 9 kişiyi ‘Terör örgütünün üyesi olmak suçundan’ 6’şar yıl yıl 3’er ay, ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan da 10’ar olmak üzere toplam 7 yıl 1’er ay hapis cezasına çaptırdı.