T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2013/7518
K. 2014/4323
T. 13.3.2014

• SİYASİLERİN SERT VE YOĞUN ELEŞTRİYE KATLANMASI GEREĞİ ( Basın Özgürlüğü Kapsamının Bir Dereceye Kadar Abartıya ve Eleştiriye İzin Verecek Şekilde Geniş Yorumlanması Gerektiği - Basın Yolu ile Kişilik Haklarına Saldırı/Manevi Tazminat )

• BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMININ GENİŞ YORUMLANMASI GEREĞİ ( Bir Dereceye Kadar Abartıya ve Sert Eleştiriye İzin Verilmesi Gereği - Siyasilerin Sert ve Yoğun Eleştiriye Katlanma Yükümlüğünün Bulunduğu/Yazının İfade Özgürlüğü Kapsamında Olduğu )

• BASIN YOLU İLE KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI ( Manevi Tazminat Talebi/Davalı Yazarın Başbakanın Polemik Yaptığı ve Yakın Çevresi Tarafından İyi Bilgilendirilmediği Yönünde Köşe Yazısı - Basın Özgürlüğünün Dar Yorumlanamayacağı/Davanın Reddi )

4721/m. 24

ÖZET : Dava, basın yolu ile kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazinat talebine ilişkindir.Davalı yazarı başbakanın polemik yaptığını ve yakın çevresi tarafından iyi bilgilendirilmediğini köşe yazısında ifade etmiştir.Basın özgürlüğünün kapsamı, bir dereceye kadar abartıya ve sert eleştiriye izin verecek şekilde geniş yorumlanmalıdır.Dolayısıyla sert ve yoğun eleştiriye katlanma yükümlülüğü sözkonusudur.Davacı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak eleştiri ağır dahi olsa eleştirilere olağandan daha fazla katlanabilmelidir.Yazının içeriğine göre yazılanlar ifade özgürlüğü kapsamındadır.

DAVA : Davacı R.T.E. vekili tarafından, davalılar T... Gazetecilik San. ve Tic. A.Ş. adına B.A. vd. aleyhine 09/03/2012 gününde verilen dilekçe ile basın yolu ile kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 25/12/2012 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, basın yoluyla kişilik haklarına saldırıdan dolayı uğranılan manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.

Dava konusu "Alaturkalık" başlıklı yazı; AKP Genel Başkanı olan davacının İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmanın akabinde, Taraf gazetesinin 08/03/2012 tarihli nüshasının onbirinci sayfasında davalı A.A. imzası ile yayımlanmıştır.

Davalı yazar, Stratforun gizli raporlarının Taraf gazetesinde yayınlanmasının ardından, Başbakan R.T.E.'ın gazete hakkında söylediği "müzik kutusu" benzetmesi ile ilgili olarak, Başbakanın polemik yaptığını ve Stratfor belgeleri hakkında yakın çevresi tarafından iyi bilgilendirilmediğini ileri sürmüştür.

Basın özgürlüğünün kapsamı, demokrasi ile yakın ilişkisinin sonucu olarak, bir dereceye kadar abartıya ve sert eleştiriye izin verecek şekilde geniş yorumlanmalıdır. Davanın tarafları siyasetçi ve basındır. Dolayısıyla sert ve yoğun eleştiriye katlanma yükümlülüğü sözkonusudur. Davacı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak eleştiri ağır dahi olsa eleştirilere olağandan daha fazla katlanabilmelidir. Buna göre yazının içeriğinden yazılanların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı anlaşılmıştır.

Mahkemece açıklanan olgular gözetilerek, dava konusu yazı bütün olarak değerlendirildiğinde kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı kabul edilerek istemin tümden reddi gerekirken, yerinde olmayan yazılı gerekçe ile davalıların manevi tazminat ile sorumlu tutulmuş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden, kararın bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 13.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr