Anayasa Mahkeme’sine bireysel başvuruda bulunan THY İşçisi, raporlu olmasına sağmen, iş bırakma eylemi gerekçesiyle işten çıkartılmasına karşı açtığı davanın, haksız ve benzer davalarda verilen onama kararlarıyla çelişir biçimde Yargıtay tarafından reddedilmesinin ve gerçekleşen basın açıklamasının yasa dışı eylem olarak nitelendirilmesinin Anayasa’nın 10., 13., 36., 49., 53., ve 54. Maddelerinede düzenlenen kanun önünde eşitlik ile temel hakların sınırlandırılması ilkelerine ve adil yargılanma, çalışma, toplu sözleşme ve grev haklarına aykırılık oluşturduğu ileri sürülmüştür.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan ve varlığını iddae ettiği ihhallere dayanarak, yeniden yargılanma ya da tazminat ödenmesine karar verilmesine ve yargılanma giderlerine hükmedilmesini talep etmişti.

Anayasa Mahkemesi nihayi kararını vererek bireysel başvuruda bulunan THY işçisine 10 Bin TL tazminat ödenmesine ayrıca mahkeme giderlerinin de (1700 TL ye yakın) ödenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkeme’sinin bu kararı Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki tespi dikkate alınarak verildi.
Anayasa Mahkemesi Yargıtay Dairelerinin birbirinden farklı kararlar vermesini de karara bağlayarak gerekçelerini de sundu.

Gerekçe olarak;
- Grev hakkının ihlal edildiği yönündeki şikayetlerinin açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edileme zolduğuna,
- Adil yargılanma hakkı kamsamındaki şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna,
- Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Bu bağlamda Anayas Mahkemesi’ne başvuran ve işten atılmış olan işçinin tekrar yargılanarak bu hususlarda ihlallerin önüne geçilmesine kısacası işe iade edilmesinin gerektiğini istemektedir.

Bu karar ile işçi, memur, çalışan herkesin bir şekilde uzun bir süreç geçse de Sendika Üyesi olduğu için katıldığı eylemlere ceza verilemeyeceği bilakis ceza verilirse tazminat alacağı açıkça ortaya çıkmıştır.