Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, ''töre saikiyle öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanık Veysel Çavdı (27) hazır bulundu.

Kız kardeşi Tuğçe Çavdı ile yaşayan ve akrabası olan Murat Çavdı'yı (37), 30 Ekim 2008 tarihinde Gürselpaşa Mahallesi 154. Sokak'ta, aralarında çıkan tartışma sonucu bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Veysel Çavdı'ya (29), daha önce Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 25 yıl hapis cezası, müdahil vekilinin itirazı üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Yargıtayın, bozma kararında şu görüşlere yer verilmişti:

''Reşit olan Tuğçe'nin kendisini ilgilendiren davranışlarından dolayı sanığa karşı sorumluluğunun, öldürülenin sanığa yönelik haksız tahrik hükmünün uygulanmasını gerektirecek haksız eylem oluşturan bir söz ve davranışın bulunmadığı, sanığın kız kardeşinin ailesinin isteği dışında öldürülenle yaşamaya başlaması nedeniyle ailesinin ve kendisinin şeref ve namusunun eksiltildiği düşüncesiyle gerçekleştirdiğinin anlaşılması karşısında, sanığın eyleminin töre saiki ile öldürme suçunu oluşturduğu anlaşılmıştır.''

Veysel Çavdı, duruşmadaki ifadesinde, önceki ifadelerini tekrarladığını ve cinayeti töre saikiyle işlemediğini belirterek, ''Olay yerine, kız kardeşim ile konuşmak amacıyla gittim. Murat Çavdı bana hakaret etti. Öldürmek amacıyla hareket etmedim'' dedi.

Murat Çavdı'nın, evlerinin kapısına çıktığında, ''Kız kardeşin benim malım. Şerefin olsa buraya gelmezsin'' dediğini ileri süren Veysel Çavdı, şöyle devam etti:

''Bunun üzerine aramızda tartışma çıktı. Benim amacım, kız kardeşimin, Murat Çavdı'nın evine kendi rızasıyla gidip gitmediğini öğrenmekti. Eğer kendi rızasıyla gittiyse, resmi nikah yapmalarını isteyecektim. Ancak maktulün tahrik edici sözlerinden sonra boğuşmaya başladık. Bıçağımı rastgele salladım. Böyle olmasını istemezdim. Pişmanım.

Kız kardeşimin kadın sığınıma evinden alınıp evimize getirilmesini de istedim. Töre saikiyle yapsaydım bunu söylemezdim. Takdir mahkemenindir.''

Mahkeme heyeti, sanık Veysel Çavdı'ya önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, daha sonra duruşmalardaki iyi halini gözününde bulundurarak, bu cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi.
 


AA