Uzundere ilçesinde bulunan ve dünyanın 3. büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi, alınan mahkeme kararıyla sadece ilkbaharda değil her mevsim akacak. Asya ve Avrupa'nın en yüksek çağlayanı olan Tortum Şelalesi, sadece ilkbaharda değil her mevsim akacak. Tortum Şelalesinin tam karşısında bulunan Çağlayan köyü Muhtar Osman Baykal, elektrik üretimi nedeniyle yılın sadece Nisan ve Mayıs aylarında su verildiğini, diğer zamanlarda ise kurutulduğunu belirterek, bu yüzden şelalenin jeomorfgolojik yapısının zarar gördüğünü ileri sürerek TEİAŞ (Elektrik Üretim AŞ) hakkında Erzurum Birinci İdare Mahkemesinde dava açmıştı.

MAHKEME KARAR VERDİ: ŞELALE 12 AY AKACAK

Mahkeme, ekolojik dengenin bozulmaması için Tortum Şelalesinden 12 ay su akmasına karar verdi. Bunun üzerine TEİAŞ kararın iptali için aynı mahkemeye başvurdu. Mahkeme, TEİAŞ'ın istemini reddetti. Avukat Haktan Avnik, "Dünyanın üçüncü büyük çağlayanı olan Tortum Şelalesini kurtardık" dedi.


Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncukoğlu başkanlığındaki ekip tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise "Şelaleye su bırakılmadığı takdirde şelalenin doğal dengesi bozulur" denilmişti.


TORTUM ŞELALESİ


Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, ABD'de Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi'dir. Tortum Şelalesi oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir. Tortum Şelalesine 1952- 1960 yılları arasında Hidroelektrik Santrali yapılmış ve ülke elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır.


Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir. İlçe toprakları Erzurum-Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir. Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yer alan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yer alan Tortum Gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.

Uzundere ilçesi Erzurum'a 85 kilometre uzaklıkta olup Tortum Şelalesi ilçeye 35 kilometre uzaklıktadır.



AHMET AKBUĞA (İHA)