Silivri 1. Asliye Mahkemesi, trafik kazalarında emsal bir karara imza attı. Mahkeme, İstanbul-Edirne karayolunda emniyet şeridinde park halindeki bir araca çarparak ölüme sebebiyet veren şoföre teamüllerin dışına çıkarak 5 yıl hapis cezası verdi. Bu tür vakalarda genelde 1-1,5 yıl hapis cezası verildiğine dikkat çeken hukukçular, trafik kazalarında ölüme sebebiyet verenlere uygulanan cezayı artıran bu kararın hem diğer davalara örnek teşkil edeceğini, hem de trafik kazaları konusunda caydırıcı olacağını vurguladı.

Habere konu olan olay şöyle gelişti:
İstanbul'dan Edirne istikametine giden M.Ç., aracının yakıtının bitmesi nedeniyle aracını emniyet şeridine park etti. Sanık A.K.'nin kullandığı tır, kendisini sollamaya çalışan başka bir araca yol vermek isterken emniyet şeridinde duran M.Ç.'ye çarptı. M.Ç. çarpmanın etkisiyle hayatını kaybetti.

Bunun üzerine A.K. hakkında açılan kamu davasında, Silivri 1. Asliye Mahkemesi, emniyet şeridinde park halindeki bir araca çarparak ölüme sebebiyet veren şoföre 6 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı sanığın eylemden sonraki davranışlarını da göz önünde tutarak 5 yıla indirdi. Ayrıca mahkeme, sanığın ehliyetine 3 yıl süre ile el koydu. Böylece, yerel mahkeme trafik kazasında ölüme sebebiyet vermekten yargılanan sanığa verdiği 5 yıl ceza ile teamüllerin dışında bir karara imza attı.

Ayrıca, kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, trafik kazalarında emsal teşkil edecek bir karara imza atan yerel mahkeme kararını onadı.

Öte yandan, bu tür vakalarda genelde 1-1,5 yıl hapis cezası verildiğine dikkat çeken hukukçular, trafik kazalarında ölüme sebebiyet verenlere uygulanan cezayı artıran bu kararın hem diğer davalara örnek teşkil edeceğini, hem de trafik kazaları konusunda caydırıcı olacağını vurguladı.



ANKA