T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/19497
K. 2015/29941
T. 01.12.2015

* TAKİP DOSYASINDAN FOTOKOPİ ALMA İŞLEMİNİN TEBLİGAT OLARAK KABUL EDİLEMEMESİ
( Borçluya Ödeme Emri Tebliğ Edilip Takip Kesinleştirilmeden Yapılan İşlemlerin Doğru Olmadığı - Ödeme Emri Tebliği İle Borçlunun İtiraz ve Şikayet Hakkını Kullanabileceği/Bu Husus Kamu Düzenine Dair Olup Süresiz Şikayete Tabi Sayılacağı )

* ÖDEME EMRİNİN İPTALİ TALEBİ ( Ödeme Emri Tebligatının Tebliğ Edilmeden İade Edildiği/Borçlunun Takip Dosyasından Fotokopi Alması Üzerine İcra Müdürlüğü Kararı İle Borçlunun Takibi Öğrendiği Kabul Edilerek Takibin Kesinleştirildiği - Borçluya Ödeme Emri Tebliğ Edilip Takip Kesinleştirilmeden Yapılan İşlemlerin Doğru Olmadığı/Ödeme Emri Tebliği İle Borçlunun İtiraz ve Şikayet Hakkını Kullanabileceği )

* SÜRESİZ ŞİKAYET ( Borçlunun Takip Dosyasından Fotokopi Alması Üzerine Borçlunun Takibi Öğrendiği Kabul Edilerek Takibin Kesinleştirildiği/Borçluya Ödeme Emri Tebliğ Edilip Takip Kesinleştirilmeden Yapılan İşlemlerin Doğru Olmadığı - Ödeme Emri Tebliği İle Borçlunun İtiraz ve Şikayet Hakkını Kullanabileceği/Bu Husus Kamu Düzenine Dair Olup Süresiz Şikayete Tabi Sayılacağı )

* USULSÜZ TEBLİGATTA MUHATTABIN TEBLİĞE MUTTALİ OLMUŞ İSE MUTEBER SAYILMASI ( Takip Dosyasından Fotokopi Alması Üzerine Borçlunun Takibi Öğrendiği Kabul Edilerek Takibin Kesinleştirildiği - Borçluya Ödeme Emri Tebliğ Edilip Takip Kesinleştirilmeden Yapılan İşlemlerin Doğru Olmadığı/Borçluya Usulsüz de Olsa Daha Önce Yapılmış Bir Ödeme Emri Tebligatı Olmadığından "Tebliğ Usulüne Aykırı Yapılmış Olsa Bile Muhatabı Tebliğe Muttali Olmuş İse Muteber Sayılacağı" na İlişkin Hükmün Uygulanamayacağı )

2004/m. 16, 61

7201/m. 32

ÖZET : Borçlu, iade ödeme emri tebligatından sonra tebligat yapılmadığını, takip dosyasından fotokopi alma işleminin tebligat gibi kabul edilip haksız yere takibin kesinleştirildiğini belirtmiş, usulüne uygun yapılmayan tebligat sebebiyle takibin kesinleşmesini iptal etmek için ödeme emrinin iptalini ve buna bağlı olarak yapılan kıymet takdiri ve satış işlemlerinin iptalini talep etmiştir.

Borçluya gönderilen ödeme emri tebligatı tebliğ edilmeden iade edilmiş, borçlunun takip dosyasından fotokopi alması üzerine icra müdürlüğü kararı ile borçlunun takibi öğrendiği kabul edilerek, borçlu hakkındaki takibin kesinleştirildiği, ve taşınmaz satışına ilişkin işlemlerin gerçekleştirildiği görülmüştür.

Borçluya ödeme emri tebliğ edilip takip kesinleştirilmeden yapılan işlemler doğru değildir. Ödeme emri tebliği ile borçlu itiraz ve şikayet hakkını kullanabilir. Bu husus kamu düzenine dair olup süresiz şikayete tabidir. Borçluya usulsüz de olsa daha önce yapılmış bir ödeme emri tebligatı olmadığından "tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılacağı" na ilişkin hükmün uygulanma imkanı bulunmamaktadır.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

KARAR : Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan takipte şikayetçi borçlu, iade ödeme emri tebligatından sonra tebligat yapılmadığını, takip dosyasından 12.06.2014 tarihinde fotokopi aldığını, fotokopi alma işleminin tebligat gibi kabul edilip haksız yere takibin kesinleştirildiğini, kesinleştirmeden sonra evin kıymet takdirinin yapıldığını ileri sürerek, usulüne uygun yapılmayan tebligat sebebiyle takibin kesinleşmesini iptal etmek için ödeme emrinin iptalini ve buna bağlı olarak yapılan kıymet takdiri ve satış işlemlerinin iptalini talep ettiği, mahkemece, borçlu tarafın takip dosyasından 12.06.2014 ve 16.10.2014 tarihlerinde fotokopi aldığı, yapılan başvurunun İİK'nun 16/1. maddesine göre yasal 7 günlük sürede olmadığı gerekçesiyle şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

Somut olayda, borçluya gönderilen örnek 10 ödeme emri tebligatının tebliğ edilmeden 12.06.2014 tarihinde iade edildiği, borçlunun 12.06.2014 tarihinde takip dosyasından fotokopi alması üzerine 24.06.2014 tarihli icra müdürlüğü kararı ile borçlunun takibi öğrendiği kabul edilerek, borçlu hakkındaki takibin kesinleştirildiği, alacaklının 24.06.2014 tarihli talebiyle kıymet takdiri yapıldığı, 28.10.2014 tarihli talebiyle taşınmazın satışına dair 100. madde yarar bilgilerinin toplanmasına karar verildiği görülmüştür.

Borçluya ödeme emri tebliğ edilip takip kesinleştirilmeden yapılan işlemler doğru değildir. Çünkü İİK'nun 61. maddesine göre ödeme emri tebliği ile borçlu itiraz ve şikayet hakkını kullanabilir. Bu husus kamu düzenine dair olup süresiz şikayete tabidir. Borçluya usulsüz de olsa daha önce yapılmış bir ödeme emri tebligatı olmadığından olayda 7201 Sayılı Kanun'un 32. maddesinin uygulanma imkanı da bulunmamaktadır.

SONUÇ : O halde mahkemece, şikayet süresinde kabul edilerek şikayetin esasının incelenmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Borçlunun temyiz itirazlarının kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr