ARTVİN - Artvin’in Şavşat ilçesinde geçen yıl Tigrat Deresi’nin taşması sonucu beş kişinin ölümüyle sonuçlanan selde, dere üzerindeki bentlerin yapımında kalitesiz beton kullandıkları gerekçesiyle ‘taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan yargılanan iki müteahhide beşer yıl hapis ve ikişer yıl meslekten men cezası verildi.

Artvin Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan müteahhitler Yavuz Özyıldız ile Kerim Sarı gelmedi. Müşteki avukatları Handan Demiral Almalı ve Bedrettin Kalın ile sanık avukatı Erol Karabacak duruşmada bulundu.
Cumhuriyet savcısı, esasa ilişkin mütalaasında, sanıkların ‘taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan cezalandırılmasını istedi.

Avukat Handan Demiral Almalı ise olayın sadece taksir (kusur) sonucu ölüm değil, ‘bilinçli taksir’ (bilerek işlenen kusur) olduğunu savundu, sanıklara buna göre ceza verilmesini talep etti:

“Olayın meydana geldiği yer bir yaşam alanıdır. Ölenler, o yerden tesadüfen geçen kişiler değil orada yaşayan insanlardır. Bent yıkılınca ölüm onları evlerinin önünde yakalamıştır. Dosyadaki tüm raporlara bakıldığında bu bentlerin yıkılacağı şüphesizdir. Kaldı ki ayakta kalan bentler daha sonra hiç yağmur yağmadığı halde kendiliğinden yıkılmıştır. Bu nedenle ‘bilinçli taksir’in oluştuğunu düşünüyoruz.”
Avukat Bedrettin Kalın da yaşanan olayın afetle ilgisi bulunmadığını, tümüyle inşaatın hatalı yapılmasından kaynaklandığını, bu hatanın da beş kişinin ölümüne ve maddi kayba yol açtığını belirterek, cezanın tayininde olayın vahametinin dikkate alınıp ‘bilinçli taksir’ hükümlerinin uygulanması gerektiğini savundu.

Sanık Avukatı Erol Karabacak ise mütalaaya katılmadıklarını, su yapıları hususunda uzman bilirkişilerce inceleme yapılması, olayın oluş aşamasında müvekkillerin kusur derecelerinin tespit edilmesini istedi. Karabacak, son savunmasında müvekkillerine ceza verilmemesini de talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklara TCK’nın 85/2 fıkrasında düzenlenen ‘taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan altışar yıl hapis cezası verdi. Heyet daha sonra, hafifletici sebepleri dikkate alarak cezayı beşer yıl hapse indirdi.
Mahkeme heyeti sanıklara ayrıca, hükmün kesinleşmesi ve cezanın tümüyle infazından sonra uygulanmak kaydıyla iki yıl ‘meslek ve sanattan men’ cezası da verdi.

Şavşat’ta geçen yıl meydana gelen aşırı yağışların ardından Tigrat Deresi’nin taşması sonucu 15 Temmuz’da taşması yaşanan selde, altı yaşındaki Selin Demiral, dedesi Özgen Demiral, babaannesi Dildar Demiral, Lütfiye Acar ve Mavinur Durmuş öldü.

Kalitesiz beton
DSİ Bölge Müdürlüğü ekiplerince olayın ardından başlatılan incelemede Tigrat Deresi’ne yapılan bentlerde kalitesiz beton kullanıldığı belirlendi. Hazırlanan raporda, yapım sırasında bentlerde kaliteli beton kullanmadığı gerekçesiyle müteahhitlerin birkaç kez uyarıldığı, ayrıca DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ekiplerince zaman zaman yapılan kontrollerde de kalitesiz beton kullanıldığı tespit edilerek bazı bölümlerin yıktırıldığına yer verildiği belirtildi.

Oyundan ölüme...
Altı yaşındaki Selin Demiral, o gün dedesinin evinin önünde sel sularına kapıldı. Komşu Gönül Acar, Selin’i sağ gören son kişiydi: “Bentler bir süre önce çatlamıştı. Gelip çatlağa kapattılar, bir şey olmaz dediler. Annesi çalıştığı için Selin’e babaannesiyle dedesi bakıyordu. Kafasında kurdeleli beyaz tokası vardı, elindeki deftere bir şeyler yazıp oynuyordu. Dedesi sigara içip Selin’e bakıyor, babaannesi ekmek yapıyordu. Ardından ‘Afat geliyor’ çığlıkları geldi.” Selin, kaçamadı.

Hatalı davranması nedeniyle söz konusu müteahhitlere selden bir ay önce ihale sözleşmesi maddelerinin hatırlatıldığı, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü yetkililerince işin kabulünün yapılmadığı ve feshedildiği kaydedildi. Bu sırada, Cumhuriyet Savcılığınca haklarında suç duyurusunda bulunulan bentleri yapan müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. (aa)