Halil ÖZÇOBAN / BURSA (AHT)

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 2008 yılında yazar Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğrayan B.Ç.'nin (16), velayetinin 1. Aile Mahkemesi tarafından anne ve babasına verilmesi kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, baba Bekir Ç.'nin B.Ç.'ye şiddet uyguladığına, anne Livaze Ç.'nin de, cinsel ve ruhsal bütünlüğünü korumaya ilişkin yükümlülüklerini savsakladığına hükmetti.

BABA ŞİDDET UYGULADI, ANNE GÖREVLERİNİ SAVSAKLADI
Yazar Hüseyin Üzmez'in tacizine uğrayan ve bu davanın görülmesi aşamasında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından yurda yerleştirilen, SHÇEK'in de velayetini istediği, ama Bursa 1. Aile Mahkemesi'nin geçtiğimiz şubat ayında babaya verdiği B.Ç.'nin velayet kararını Yargıtay bozdu. Yapılan itiraz üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından incelenen dosya hakkında karar verildi. Yargıtay, gerekçeli kararında "B.Ç.'nin babasının şiddet uyguladığı, annenin ise çocuğun cinsel ve ruhsal bütünlüğünü korumaya ilişkin yükümlülüklerini ağır biçimde savsakladığı, alınan koruma önlemlerinin de yetersiz kalacağı anlaşılıyor. Yerel mahkeme tarafından anne ve babaya verilmiş olan velayetin kaldırılması, çocuğa vasi atanması için sulh mahkemelerine dava açılması" yönünde görüş belirtti. Ancak, B.Ç.'nin 18 yaşını doldurması halinde ailesinin yanında olup olmayacağı konusunda kendisinin karar verebileceği belirtildi. Velayet davası 1. Aile Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde yeniden görülmeye başlanılacak.

"KIZIMI İSTİYORUM AMA BANA VERMİYORLAR"
Öte yandan B.Ç. hakkında alınan tedbirlerin artırılması ile ilgili diğer bir dava olan "Çocuk hakkında tedbir düzenlenmesi" davası da Bursa 4. Aile Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katılan ve kızının velayeti elinden alınan baba Bekir Ç., "Kızıma sahip olmak istiyorum. Ama, nasıl sahip olacağım. Bana kızımı vermiyorlar" şeklinde dert yandı. Bu duruşma şubat ayına ertelendi.

ÜZMEZ'İN YARGILAMASI DA SÜRÜYOR
B.Ç.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan yazar Hüseyin Üzmez, yargılandığı Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 16 Eylül 2009 tarihinde ?Küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunup ruh sağlığını bozmak' suçundan toplam 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Aynı davada, kızının uğradığı cinsel istismar suçuna ?yardım ve yataklık' yapmak suçundan Livaze Ç. ise delil yetersizliğinden beraat etmişti. Yargıtay'ın yerel mahkemenin verdiği kararı bozması sonucu, Hüseyin Üzmez ile Livaze Ç., yeniden yargılanmasına başlanmıştı. Bu dava da halen sürüyor.