T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/10797
K. 2015/7508
T. 08.06.2015

* VEKALET ÜCRETİNİN TAZMİNAT DAVASINA KONU EDİLMESİ (Cinsel Saldırı/Haksız Fiil Nedeniyle Tazminat Davası - Davacının Kendi Vekili İle Yaptığı Ve Sadece Akdeden Tarafları Bağlayan Nitelikteki Ücret Sözleşmesi Uyarınca Ödenmesi Kararlaştırılan Bedel İle Vekâletname Giderinden Tazminat Davasında Davalının Sorumlu Tutulamayacağından Avukatlık Ücretine Dair İstemin Reddi Gerektiği/Nedensellikten Söz Edilemeyeceği)

* DAVACININ CEZA YARGILAMASINDA AVUKATINA ÖDEDİĞİ AVUKATLIK ÜCRETİNİ TAHSİL TALEBİ (Vekâlet Ücreti Yargılama Giderlerinden Olup Asıl Davanın Kesinleşmesinden Sonra O Davaya İlişkin Yargılama Giderlerinin Ayrı Bir Dava Konusu Yapılamayacağı - Davacının Kendi Vekili İle Yaptığı Ve Sadece Akdeden Tarafları Bağlayan Nitelikteki Ücret Sözleşmesi Uyarınca Ödenmesi Kararlaştırılan Bedel İle Vekâletname Giderinden Tazminat Davasında Davalının Sorumlu Tutulamayacağı)

* HAKSIZ FİİL NEDENİYLE UĞRANILAN MADDİ MANEVİ ZARARIN TAHSİLİ (Davacının Davalının Cinsel Saldırısı Nedeniyle Yapılan Yargılamada Kendini Avukat İle Temsil Ettirdiği ve Avukatlık Ücretini Haksız Eylem Nedeniyle Tahsilini Talep Ettiği - Davacının Kendi Vekili İle Yaptığı Ve Sadece Akdeden Tarafları Bağlayan Nitelikteki Ücret Sözleşmesi Uyarınca Ödenmesi Kararlaştırılan Bedel İle Vekâletname Giderinden Tazminat Davasında Davalının Sorumlu Tutulamayacağından Avukatlık Ücretine Dair İstemin Reddi Gerektiği)

6098/m.49

ÖZET : Dava, haksız fiil nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davalının haksız eylemi ile davacının haricen yaptığı vekâlet sözleşmesi uyarınca ödediği vekâlet ücreti zararı arasında uygun nedensellik ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle maddi tazminat davası kabul edilmiştir. Vekâlet ücreti yargılama giderlerinden olup ilgisi bulunduğu asıl dava veya takipte hüküm altına alınır. Asıl davanın kesinleşmesinden sonra o davaya ilişkin yargılama giderleri ayrı bir dava konusu yapılamaz. Davacının kendi vekili ile yaptığı ve sadece akdeden tarafları bağlayan nitelikteki ücret sözleşmesi uyarınca ödenmesi kararlaştırılan bedel ile vekâletname giderinden eldeki tazminat davasında davalının sorumlu tutulması doğru değildir. Açıklanan nedenle vekâletname gideri ve avukatlık ücretine dair istemin reddi gerekir.

DAVA : Davacı Ö. vekili tarafından, davalı Z. aleyhine 31/12/2012 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; maddi tazminat davasının kabulüne, manevi tazminat davasının kısmen kabulüne dair verilen 28/04/2014 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : 1-) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.

2-) Diğer temyiz itirazlarına gelince;

Dava, haksız fiil nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece maddi tazminat isteminin kabulüne, manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, davalının kendisine yönelik cinsel saldırı eylemi nedeniyle İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2007/317 esas, 2010/211 karar sayılı ilamı ile cezalandırıldığını, ceza yargılamasında kendisini avukatla temsil ettirdiğini, 4.700 TL avukatlık ücreti ödediğini belirterek eylem nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararının ödetilmesini istemiştir.

Davalı, davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, davalının haksız eylemi ile davacının haricen yaptığı vekâlet sözleşmesi uyarınca ödediği vekâlet ücreti zararı arasında uygun nedensellik ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle maddi tazminat davası kabul edilmiştir.

Vekâlet ücreti yargılama giderlerinden olup ilgisi bulunduğu asıl dava veya takipte hüküm altına alınır. Asıl davanın kesinleşmesinden sonra o davaya ilişkin yargılama giderleri ayrı bir dava konusu yapılamaz. Davacının kendi vekili ile yaptığı ve sadece akdeden tarafları bağlayan nitelikteki ücret sözleşmesi uyarınca ödenmesi kararlaştırılan bedel ile vekâletname giderinden eldeki tazminat davasında davalının sorumlu tutulması doğru değildir. Açıklanan nedenle vekâletname gideri ve avukatlık ücretine dair istemin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulmasını gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda (2) sayılı bentte açıklanan nedenle BOZULMASINA, davalının diğer temyiz itirazlarının (1) sayılı bentte gösterilen nedenle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 08.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr