T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/2984
K. 2017/7416
T. 13.6.2017

* VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ/İŞTİRAK NAFAKASININ GERİYE YÖNELİK OLARAK KALDIRILMASI İSTEMİ
( Dava Dilekçesi İle Birlikte Yatırılan Başvurma Harcının Dilekçedeki Tüm Talepleri Kapsayacağı - Dava Dilekçesindeki Her Bir Talep İçin Ayrı Ayrı Maktu ve Nispi Harçların Yatırılması Gerektiği - Kaldırılması Talep Edilen İştirak Nafakasının Yıllık Tutarı Üzerinden Hesaplanacak Nisbi Harç Alınmadan Davaya Devam Edilmesinin İsabetsiz Olduğu )

* NOKSAN TESPİT EDİLEN DEĞER ÜZERİNDEN HARCIN ÖDENMESİ ( Velayetin Değiştirilmesi/İştirak Nafakasının Geriye Yönelik Olarak Kaldırılması İstemi - Başvurma Harcı İle Birlikte Yatırılan Maktu Harcın Velayetin Değiştirilmesi Davası İçin Alındığı - Davacının İştirak Nafakanın Kaldırılması Yönündeki Talebi İçin Ayrıca Harç Alınmadığı - Mahkemece Davacıya "İştirak Nafakasının Kaldırılması" Yönündeki Talebiyle İlgili Nispi Harcın Tamamlattırılması ve Sonucu İtibariyle Karar Verilmesi Gerekirken Eksik Harçla Yargılamaya Devamla Karar Verilmesinin Bozmayı Gerektirdiği )
492/m. 30, 32

ÖZET :
Dava, velayetin değiştirilmesi ve iştirak nafakasının geriye yönelik olarak kaldırılması istemlidir.

Başvurma harcı ile birlikte yatırılan maktu harç velayetin değiştirilmesi davası için alınmış olup, Davacının iştirak nafakanın kaldırılması yönündeki talebi için ayrıca harç alınmadan davaya devam edilmesi isabetsizdir.

Mahkemece davacıya "iştirak nafakasının kaldırılması" yönündeki talebiyle ilgili nispi harcın tamamlattırılması ve sonucu itibariyle karar verilmesi gerekirken, eksik harçla yargılamaya devamla karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından, nafakaların kaldırılma tarihi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-)Davacı, dava dilekçesinde velayetin değiştirilmesi yanında, iştirak nafakasının geriye yönelik olarak kaldırılmasını da istemiştir. Dava dilekçesi ile birlikte yatırılan başvurma harcı, dilekçedeki tüm talepleri kapsar. Başvurma harcı ile birlikte yatırılan maktu harç velayetin değiştirilmesi davası için alınmıştır. Dava dilekçesindeki her bir talep için ayrı ayrı maktu ve nispi harçların yatırılması gerekmektedir. Davacının iştirak nafakanın kaldırılması yönündeki talebi için ayrıca harç alınmamıştır. Kaldırılması talep edilen iştirak nafakasının yıllık tutarı üzerinden hesaplanacak nisbi harç alınmadan (Harçlar Kanunu m. 30-32) davaya devam edilmesi doğru olmamıştır. O halde, mahkemece davacıya "iştirak nafakasının kaldırılması" yönündeki talebiyle ilgili nispi harcın tamamlattırılması ve sonucu itibariyle karar verilmesi gerekirken, eksik harçla yargılamaya devamla yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

kazancı.com.tr