T.C.
YARGITAY
6.CEZA DAİRESİ
ESAS NO:2012/13894
KARAR NO:2015/1055
KARAR TARİHİ: 04.02.2015

(5237 s. TCK m. 53, 106/2-c, 149, 150/1)

ÖZET: Üçüncü kişiye sattığı araç üzerindeki haczin kaldırılması amacıyla mağduru tehdit ederek para isteyen ve parayı alamadan yakalanan sanıkların eylemlerinin, yağmaya teşebbüs suçunu oluşturduğu, başkasına ait olan alacağın tahsili amacıyla tehdit ve cebir kullanılması halinde TCK’nın 150/1. maddesinin uygulanma imkânı bulunmadığı gözetilmelidir.
Kasten işlemiş olduğu suçtan hapis cezasıyla mahkûmiyetin yasal sonucu olarak sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 53. maddesi uygulanmalıdır.

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Adli sicil kaydına göre de tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanık Özkan hakkında 5237 sayılı TCK'nın 58. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi, karşı temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hâkimler Kurulunun takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1-Olay tarihinden bir süre önce, mağdur İsmail'in, Yılmaz isimli şahsa bir araç sattığı, aracın üzerinde haciz olması sebebiyle, Yılmaz'ın aracı kendi adına tescil ettiremediği, her ne kadar tanık sıfatıyla dinlenen Yılmaz, sanıklar ile bir ilgisi olmadığını ve onları tanımadığını beyan etse de, sanıkların, Yılmaz'ın aracındaki haczin kaldırılması amacıyla mağduru tehdit ederek 3.500,00-TL para istedikleri, ancak parayı alamadan yakalandıkları tüm dosya kapsamı ile sabit olduğu halde, sanıkların eyleminin işyerinde, birden çok kişiyle birlikte yağmaya teşebbüs suçunu oluşturduğu gözetilmeden, başkasına ait olan alacağın tahsili amacıyla tehdit ve cebir kullanılması halinde TCK'nın 150/1. maddesinin uygulanma imkânı olmadığı dikkate alınmadan, delillerin takdir ve değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi,

2-Kasten işlemiş olduğu suçtan, hapis cezasıyla mahkûmiyetinin yasal sonucu olarak, sanık Hakan hakkında, 5237 sayılı TCK'nın 53. maddesinin uygulanmaması,

Bozmayı gerektirmiş, sanıklar Hakan, Şinasi ve Özkan savunmanlarının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca kazanılmış hakların korunmasına, 04.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Kaynak: kararara.com