ANKARA 7. İdare Mahkemesi, Şubat ayında yürütmesini durdurduğu Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) İzmir Metrosu Üçyol-Üçkuyular hattı ilk etap ihalesi iptal kararını iptal etti. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediye’sinin ihale kurallarına aykırı davranmadığına, bu nedenle KİK kararının hukuka uygun olmadığına karar verdi.x

2009 yılında şok yaşadı


İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarım kalan tünellerdeki çökme riski nedeniyle önem verdiği 1. etap ihalesinin, Makro Yapı adlı firmanın itirazı üzerine KİK tarafından iptaliyle 2009 yılında şok yaşadı. Çökme riskini ortadan kaldırmak için belediye ekipmanlarıyla tünellerde betonlama yapan Büyükşehir Belediyesi, KİK kararına karşı açtığı davada ilk zaferini yürütmeyi durdurma kararıyla aldı. Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin KİK kararını bozmasıyla birlikte ihaleyi kazanan Öztaş firması inşaat yeniden başladı. Davet yazısı gönderildi

KİK kararı iptal


Ankara 7. İdare Mahkemesi Şubat ayında aldığı yürütmeyi durdurma kararındaki gerekçeleriyle Nisan ayında bu kez KİK kararını iptal etti. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale kurallarına aykırı davramadığını tespit etti. Mahkeme kararında, “Uyuşmazlık konusu olayda, İzmir Hafif Raylı Sistem ikinci aşama tünel işlemi ile İzmirspor ve Hatay istasyonları ikmal inşaatı yapım işi ihalesinde yaklaşık maliyetin 86 milyon 713 bin TL olarak belirlendiği halde şikayet başvurusunda bulunan Makro Yapı Ltd. Şti’nin sermayesinin 560 bin TL olduğu, bina yapım ve onarım işi ile iştigal ettiği metro-raylı sistem tünelleri inşaat işlemi ile iştigal etmediği belirlenmiştir.

Kârlılık ve verimlilik


Davacı idarece ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve yetkinliği olan firmalardan yedisine davet yazısı gönderildiği beş firmanın döküman satın aldığı, üç firmanın teklif sunduğu, ihale kanunun aradığı anlamda rekabet ortamının sağlanmış olduğu tespit edilmiştir. İhale üzerinde kalan Öztaş A.Ş’nin teklifinin yaklaşık maliyetin altında olduğu dikkate alındığında idarenin zarara uğratılmadığı, kamu yararının gözetildiği, ihaleyi yapma, teklifleri değerlendirme, kârlılık ve verimlilik bakımından en uygun teklifi belirleme konularında takdir yetkisi bulunan idarenin anılan yetkisini kamu yararı dışında bir saikle kullandığına, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik şeklinde belirtilen ve ihalelerde idarenin uyması gereken temel ilkelere aykırı davrandığına ilişkin somut hiçbir verinin bulunmadığı, dava konusu Kamu İhale Kurumu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir” gerekçesi yeraldı.

Mahkemeden onay bekleniyor

KİK, 1. etap ihalesinden sonra Bornova hattı ihalesini de iptal etmesine, Büyükşehir Belediyesi de yeni ihale yapmasına karşın, bu kez Ankara 4. İdare Mahkemesi KİK kararının yürütmesini durdurdu. İhaleyi kazanan Ataç İnşaat-Em Elektirik konsorsuyimunun açtığı davada mahkemenin bozma kararınıa Ankara Bölge İdare Mahkemesi’de onaylarsa, firma inşaatlara başlayabilecek.


Utku BOLULU / İZMİR (DHA)