İzmir 4. İdare Mahkemesi, bir çok eğitimciyi ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, Anadolu Lisesi'nde görevli okul müdürü davacının atamasının ilköğretim okuluna yapılması işleminin yürütmesini durdurdu.

İzmir'de bir Anadolu Lisesi'nde tarih öğretmeni ve okul müdürü olan davacı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce aynı şehirde bir ilköğretim okuluna atandı. Bunun üzerine davacı atama işleminin hukuka uymadığı gerekçesiyle müdürlüğün işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

-AYNI YA DA DAHA ÜSTE ATANABİLİR-

Davayı görüşen İzmir 4. İdare Mahkemesi, ilgili yönetmeliğe göre okul müdürlerinin 5 yıllık görev sürelerini doldurdukları takdirde il içinde aynı ya da daha üst tipteki bir eğitim kurumuna atanabileceklerini ifade etti. Kararda, zorunlu yer değişikliğinin gerekli olduğu durumlarda ise yöneticilerin 10 eğitim kurumu tercih edecekleri ve puan üstünlüğü esasına göre atamalarının yapılacağı kaydedildi.
Yerel mahkeme, söz konusu olayda, davacının 5 yıllık görev süresini doldurduğu, bu nedenle zorunlu atanma işleminin yapılması gerektiği ve davacının yönetmeliğe göre 10 eğitim kurumu seçtiği fakat puanın yetersiz olduğu gerekçesiyle atanmadığını belirtti. Kararda, bunun üzerine davacının yer değiştirme işleminin bilgisayar kurasıyla yapıldığı ve bir ilköğretim okuluna atandığı belirtilerek yöneticinin anadolu lisesinde çalıştığı bu nedenle atamasının aynı ya da daha üst bir kuruma yapılması gerektiğinin altını çizdi. Mahkeme, atama işleminde kamu yararı, hizmet gereklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığını vurgulayarak il milli eğitim müdürlüğünün atama işleminin yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi. (ANKA)
(EÖ/HF/ORH)